ČT získala zpět materiály ze zásahu. Policie uznala chybu

21.03.2011 18:47

Veřejnoprávní médium získalo po více než dvou týdnech zpět listiny, které mu zabavili ozbrojenci, jež do budovy ČT vtrhli. Vojenská policie uznala, že způsob, jakým zde zasáhla, byl špatný.

ČT získala zpět materiály ze zásahu. Policie uznala chybu

Vojenská policie vrátila České televizi zbytek materiálů, které jí zabavila při zásahu, v jehož rámci se chtěla dostat k dokumentu o případu bývalého šéfa vojenského zpravodajství Miroslava Krajčíka. Média o o tom mluvčí televize Ladislav Šticha. 

Žádný z předmětů zabavených reportérovi Karlu Rožánkovi přitom nebyl podle Štichy vyhodnocen jako důkaz v trestním řízení. Vrácením všech věcí do kanceláře číslo 145 Vojenská policie podle ČT potvrdila, že se při vyhodnocení zásahu ve veřejnoprávním médiu mýlila.

Více o tématu ozbrojenci v ČT

Zásah se dostane až k soudu

Česká televize se proto obrátí v tomto týdnu se stížností až k Ústavnímu soudu. "Budeme žádat nejvyšší soudní autoritu o nález, který stanoví jasná pravidla, aby do budoucna k podobným excesům proti svobodě médií nemohlo docházet," řekl v pondělí generální ředitel ČT Jiří Janeček.

Zásah ozbrojených příslušníků Vojenské policie v neprůstřelných vestách a kuklách v budově zpravodajství ČT předminulý pátek vyvolal rozporuplné reakce.

Nenašli, co chtěli. S prázdnou ale neodešli

Vojenští policisté odvezli několik počítačů, desítky kazet a záznamových disků a blíže nespecifikované množství dokumentů, které se vztahuji k práci novinářů na jiných tématech. Zabaveny prý byly také osobní věci včetně diářů a korespondence.

Zásah se nelíbil ministerstvu obrany, pod které Vojenská policie spadá. Ministr Alexandr Vondra (ODS) postavil do vyšetření případu mimo službu náčelníka Vojenské policie Vladimíra Ložka. Vojenská policie se zaměřila na redaktora Karla Rožánka a jeho dokumenty související s jeho reportáží o odchodu bývalého šéfa Vojenského zpravodajství.

Více čtěte:
Samopaly v ČT: Mluví se o zničení Vondry
Šťastný je v šoku: Nepochopitelná demonstrace síly v ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…