NERV: Česko neumí využívat nové technologie

22.03.2011 9:57

Česko je sice na příčce využívání technologií na 20. až 40. místě na světě, ale postup státu při využívání například počítačových technologií je chaotický a nesystémový. Dokládají to i závěry studie NERVu. Uvedl to garant podskupiny NERVu pro kapitolu technologické připravenosti Jiří Voříšek.

NERV: Česko neumí využívat nové technologie

V Česku je to prý špatné s využíváním technologií firmami a institucemi, tam jsme na 46. místě pokud jde o dostupnost posledních technologií. Zaznělo to na pondělním workshopu Národní ekonomické rady vlády (NERV) a některé výňatky z něj zveřejnil i Český rozhlas.

Bez vyspělých technologií nebude podle NERVu Česká republika schopna obstát v konkurenci jiných zemí. Máme sice vědecká pracoviště na velice dobré úrovni, ale využití jejich práce českými podniky je malé. Hlavní překážkou rozvoje masivního využití vyspělých technologií je stát a jeho byrokracie, uvedli také zástupci NERVu. 

„Ve využití ICT ve veřejné správě zatím Česká republika nemá přehled o tom, kolik ji jednotlivé služby stojí, jaké jsou jejich náklady, případně výnosy. Tím pádem nějaké efektivní ekonomické řízení služeb zatím nepřipadá v úvahu,"  zmínil k tomu Jiří Voříšek.

Snižme administrativní náročnost pro občany

NERV doporučuje využívat počítačovou techniku efektivně a zvýšit kvalitu státní správy hlavně ke snižování administrativní náročnosti pro občany. 

„Je důležité spustit investice jen v případě, že je doložena jejich efektivnost. Nemělo by se konat chaoticky. Je potřeba využít úředníků, kteří jednají intenzivně, ale nesprávným směrem," vysvětlil další člen NERVu Michal Mejstřík. 

Státní správa se navíc potýká s využíváním počítačů, ale vyspělé technologie už jsou mnohem dál - u biotechnologií a nanotechnologií. Tady je podle NERVu důležité zaměřit správně investiční pobídky právě na tyto technologie a na služby s vysokou přidanou hodnotou. Pokud jde o to, dostat nové objevy k podnikům, taky si NERV představuje, že by roli zprostředkovatele a mostu měla hrát velice výrazně agentura CzechTrade. 

Také by se zásadně měl změnit systém grantů. Nehodnotit pracoviště jen podle publikační činnosti, ale především podle toho, jak se výsledky jejich práce uchytí v komerční sféře, jak je využijí podniky. 

Čtěte také:  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…