Těžký týden ministra Vondry: Grilování kvůli přepadu ČT

22.03.2011 10:23

Ministru obrany Alexandru Vondrovi bude v těchto dnech horko. Důvodem je zásah Vojenské policie v České televizi. Ten bude muset dnes obhájit a vysvětlit na sněmovním výboru pro obranu a bezpečnost, poté zřejmě ještě ve čtvrtek na mimořádném jednání pléna Poslanecké sněmovny.

Těžký týden ministra Vondry: Grilování kvůli přepadu ČT

Na to, zda do budovy České televize vtrhli po zuby ozbrojení vojenští policisté právem či nikoli, si dnes posvítí Výbor pro obranu a bezpečnost. A ministr Vondra, do jehož kompetencí a odpovědnosti Vojenská policie spadá, bude muset vysvětlovat. Na přímý dotaz ParlamentníchListů.cz na to, co si od dnešního a čtvrtečního projednávání slibuje, však neodpověděl. Neprozradil ani to, do jaké míry se v tomto týdnu obrnil proti stresu.

Čtěte také:
Zásah v ČT? Jako za socialismu, povzdychl si Bublan
Vondra: Kukly a samopaly v ČT, to by mě nenapadlo

Jisté ale je, že si ho někteří členové výboru budou chtít takzvaně vychutnat. 

"To, co nám chtěl  pan ministr Vondra sdělit, nám už zřejmě sdělil. Víc se asi nedozvíme. To, že by z celého případu proto byly vyvozeny nějaké konkrétní závěry, které by zaručovaly, že se podobná situace - v případě, že se neprokáže skutečně oprávněný důvod toho zásahu - se asi opět nestane. Vlastně neznám jediný případ toho, kdy by někdy něco podobného skončilo konkrétním závěrem i s důsledky," odpověděl ParlamentnímListům.cz na to, co od dnešního jednání očekává Alexandr Černý z KSČM.

Čtěte také:
Šok ze zásahu v ČT přetrvává: Jak teroristé a estébáci
ČT podává trestní oznámení. Kvůli pátečnímu zásahu ozbrojenců

Příliš si neslibuje ani od čtvrtečního projednávání případu ve sněmovně. "Obávám se, že opět budeme jen svědky demonstrace síly vládní koalice. Vystoupí tedy jen ti, co mají přednostní právo a pak se bude hlasovat. Nejsem si jist, zda vůbec na toto téma proběhne rozprava, " doplnil svoji vizi člen Výboru pro obranu a bezpečnost Černý s odvoláním  na to, že stejně jak ve zmiňovaném výboru, tak i sněmovně je poměr sil jasně daný. Naznačil tak, že nějakého pozitivního výsledku se zřejmě veřejnost nedočká.

Paggio: Může se stát, že budeme svědky i dalších podobných zásahů

I další člen výboru Viktor Paggio z Věcí veřejných nějaký zásadní obrat v případu nečeká.

"Ano,  bude se mluvit o přiměřenosti či nepřiměřenosti zásahu vojenské policie v ČT, ale obávám se, že to nakonec může sklouznout zcela od tématu. Podobně tomu tak byl třeba i v případě bývalého ředitele vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka. Tentokrát to tipuji na obrat jednání spíše směrem k ProMoPru,"  uvedl Paggio na dotaz ParlamentníchListů.cz.

Zásadní chybou, na kterou poukazuje, je podle poslance VV fakt, že velitelé Vojenské policie jsou lidé z různých bojových jednotek - a ti rozhodují v případě nutnosti právě tak, jak je běžné u vojáků. "To ale není možné, vyšetřovatelé prostě musejí být od vojáků odděleni. Jinak budeme svědky dalších podobných událostí, jako byl ten v ČT," uzavřel Paggio.

Sněmovna? To je hlavně politické divadlo

Jan Vidím (ODS) však věci tak negativně jako jeho kolegové nevnímá.
"Zákrok šetřila inspekce ministerstva. Zprávu z šetření předpokládáme, že nám pan Vondra přednese a seznámí nás s ní - tím pádem bude jisté, do jaké míry byl či nebyl zákrok Vojenské policie v ČT oprávněný. Od toho se odvinou další závěry či vyvozené důsledky. Vzhledem k tomu, že Výbor pro obranu a bezpečnost je výkonným orgánem, čekám, že dnešní jednání bude první  a zároveň také v tomto směru poslední," sdělil Vidím ParlamentnímListům.cz.

Čtěte také:
Vondra: Náčelník Ložek byl kvůli zásahu v ČT postaven mimo službu
Kvůli zásahu v ČT neodstoupím, tvrdí Vondra
Schůzi o zásahu v ČT vám potopíme, vzkázala ODS opozici

Na otázku, co si slibuje od čtvrteční mimořádné schůze poslanců ve sněmovně, kdy se vedle kauzy ČT má ještě projednávat případ ProMoPro, Vidím uvedl, že sněmovna je hlavně politické divadlo. Vše podstatné, co se týká bezpečnosti by měl projednávat a řešit podle něj jako výkonný orgán zmiňovaný Výbor pro obranu a bezpečnost. "Proto já jednání na toto téma podporovat ve čtvrtek nebudu," shrnul Jan Vidím.   

SLEDUJEME téma Ozbrojenci v ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…