Černochová: Výbor odsoudil zásah v České televizi

22.03.2011 14:45

Poslanci z výboru pro obranu a bezpečnost podle poslankyně Jany Černochové (ODS) tvrdě odsoudili zásah Vojenské policie v České televizi.

Černochová: Výbor odsoudil zásah v České televizi

Výbor pro obranu a bezpečnost dnes šetřil, zda byl zásah vojenské policie (VP) v televizi podle pravidel a kdo ho nařídil. Před výbor byl proto pozván i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Ten zřejmě bude grilován ještě na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, která je za tím účelem svolána na tento čtvrtek.

„Výbor přijal usnesení, v němž stojí, že se nám nelíbí zásah v České televizi," uvedla dnes poslankyně Černochová v rozhovoru pro Českou televizi. Postup vojenské policie byl ale podle poslanců legální. Šéf resortu obrany Vondra s usnesením sněmovního výboru souhlasí. Ministr hned postavil mimo službu náčelníka vojenské policie Vladimíra Ložka a další tři vojenské policisty, kteří razii provedli.

„Ministr Vondra ale nebyl jediným člověkem, který byl pozván na výbor. Byl tam přítomen i zastupující velitel Vojenské policie, plukovník Jiří Neubauer, kterého pověřil Vondra řízením Vojenské policie," informovala také Černochová.

Vojenská policie se podle Černochové hájila tím, že případ zásahu dozoroval státní zástupce a dozoroval ho i soud. „Vojenská policie trvá na tom, že byl v souladu s platným právním řádem. Požádali jsme ale ministra Vondru, aby nás seznámil na další schůzi s výsledky šetření inspekce a předpokládám, že výbor pro obranu a bezpečnost se ke kauze proto ještě vrátí," řekla dále Černochová.

Neubauer: Zasahovali jsme v souladu s právním řádem

Plukovník Neubauer podle Černochové vypověděl, že VP zasahovala v souladu s právním řádem, ale uznal, že co se týče vybavení VP v televizi, tak to nebylo přiměřené. „Ministr Vondra na to reagoval tak, že všechny, co měli s tím zásahem co do činění, tak je postavil již mimo službu," dodala Černochová.  

Vondra po dnešním jednání výboru věří, že poslance svými informacemi uspokojil. „Výbor potvrdil to, co já jsem řekl poprvé už v pátek pozdě večer, kdy jsem se seznámil s okolnostmi a způsobem provedení zásahu. Bylo to naprosto nepřiměřené, zbytečné, neprofesionální a selhání několika jednotlivců vrhá stín na celou organizaci, a proto je důležité, že se tomu věnujeme, vyšetřujeme, vyvozujeme z toho důsledky," řekl k tomu Vondra. 

Předseda výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD) ale připomněl, že bude muset inspekce nyní zjistit, kdo vlastně dal souhlas k tomu, aby v televizi byly zásahové jednotky. „Pokud ten souhlas dal náčelník VP, tak nese vinu náčelník, a když se zjistí, že někdo jiný, anebo se neví zatím kdo, tak to vypadá, že si tam každý dělá co chce. Pak tam je velký nepořádek," dodal Bublan, který se prý pozastavil nad tím, že ministr obrany nevzal na zasedání branného výboru Vladimíra Ložka, který byl v době zásahu šéfem vojenské policie. "Byl bych radši, kdyby jednání byl přítomen generál Ložek, protože tam hrál taky důležitou roli. Možná, že od něho bychom se dozvěděli nějaké další informace," doplnil Bublan.
.

Inspekce: Zásah v ČT byl oprávněný, ale nepřiměřený

Inspekce Vojenské policie už došla k závěru,  že zásah uniformovaných příslušníků v České televizi byl oprávněný. Podle inspektorů ale chybovali jednotlivci. Policie také špatně vyhodnotila bezpečnostní situaci a použila neadekvátní sílu. Chyby jednotlivých policistů inspekce nadále vyšetřuje.  

Předminulý pátek, tedy 11. března, vtrhla do budovy České televize desítka vojenských policistů, mezi nimiž bylo i několik z nich ozbrojeno samopaly. Jejich cílem bylo nalézt spis Vojenského zpravodajství, který měl dříve k dispozici redaktor ČT Karel Rožánek a který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Při prohlídce kanceláře zabavili věci tří televizních zpravodajů.

Státní zástupce nalezl v okolnostech zásahu pochybení. Policisté podle něj zabavili mnohem více dokumentů, než jim povolil. Že byl zásah nepřiměřený, na tom se i ostatní orgány shodnou. Proč ale byl v této podobě a kdo dal k razii příkaz, na to zatím odpovědět nikdo nedokázal. O své místo dočasně přišel jen velitel zásahu Pavel Mareček.

Policie už České televizi vrátila i poslední zabavené dokumenty, neboť žádný totiž neprokázal ohrožení utajovaných informací.

Čtěte také:

Zásah v ČT? Jako za socialismu, povzdychl si Bublan
Vondra: Kukly a samopaly v ČT, to by mě nenapadlo

Šok ze zásahu v ČT přetrvává: Jak teroristé a estébáci
ČT podává trestní oznámení. Kvůli pátečnímu zásahu ozbrojenců

Související:

Vondra: Náčelník Ložek byl kvůli zásahu v ČT postaven mimo službu
Kvůli zásahu v ČT neodstoupím, tvrdí Vondra
Schůzi o zásahu v ČT vám potopíme, vzkázala ODS opozici

SLEDUJEME téma Ozbrojenci v ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…