Maturitám hrozí problémy, prozrazení ostrých testů je prý možné

23.03.2011 8:52

Státní maturity sice odstartují už 2. května, ale tým ministra školství Josefa Dobeše (VV) se bojí podle deníku Právo toho, že uniknou ostré verze testů. Dobeš přitom vsadil na nové zkoušky dospělosti všechny karty včetně ministerské funkce.

Maturitám hrozí problémy, prozrazení ostrých testů je prý možné

Právo popisuje, že se něj obrátil Dobešův člověk. Ostře se obul do Pavla Zeleného, šéfa ministerské organizace Cermat. Ta miliardové maturity chystá čtrnáct let. Zdroj prý uvedl, že ostré verze testů nejsou dostatečně zabezpečeny před únikem.

„Kolik je lidí, kteří znají celou ostrou verzi maturit? Ředitel Zelený tvrdí, že jsou v celé republice čtyři. Dílčí části zná podle něj 26 lidí. Jak je zabezpečeno, aby nikdo z těchto lidí nepustil školám, veřejnosti ani médiím žádnou informaci z testů? Jsou nějak prověřeni? Podepsali nějaké místopřísežné prohlášení?" píše se ve stanovisku zdroje.

Podle něj je ministerstvo v šoku i z toho, že se Cermat ve finále příprav maturit stěhuje: „Na přelomu března a dubna, během jediného víkendu, tedy měsíc před maturitami, se Cermat stěhuje z Jeruzalémské do Jankovcovy ulice. Na ministerstvu toto rozhodnutí vzbudilo velké rozpaky a obavy, jak se při takové zátěži zajistí hladký průběh maturit," napsalo Právo.

Do Zeleného se podle Práva poprvé ostře obulo ministerstvo školství letos 15. března. Za údajné plýtvání penězi jej zkritizovala mluvčí ministerstva školství Lucie Kubovičová. „Maturita měla naprosto špatně zacílenou a koncipovanou propagaci. Cermat utrácel milióny za letáky, semináře, tašky a další propagační předměty. Studenty ani jeden z těchto způsobů propagace nepřiměl k tomu, aby jakkoli změnili názor na státní maturitu," řekla tehdy Právu mluvčí.

V úterý zdroj Práva ještě upozornil, že vůbec není jisté, jak se od podzimní generálky za 120 miliónů korun zlepšilo technické vybavení škol, respektive jak Cermat zamezil technickým chybám.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…