Tyranu Bártovi prý uteče 11 poslanců. Zatím bezejmenných

23.03.2011 10:29

O situaci uvnitř strany Věci veřejné se dlouho hovoří jako o natolik neúnosné, že prý zvažuje jedenáct poslanců odchod z této strany. Avšak, zatímco se spekulace objevují již několik týdnů, nikdy tuto zprávu nikdo oficiálně z této strany na jméno nepotvrdil.

Tyranu Bártovi prý uteče 11 poslanců. Zatím bezejmenných

Jsou nejmenší vládní stranou se 24 poslanci. Podle dnešní MF DNES však jedenáct z nich totiž uvažuje o tom, že by poslanecký klub strany opustili. Důvodem je prý nespokojenost s autoritativním stylem Víta Bárty, který je vnímán jako faktický šéf strany. Předseda VV Radek John však prý o žádných rebelech ve straně neví.

Podobně reagoval na dnešní dotaz ParlamentníchListů.cz i Jaroslav Škárka. Přitom právě o něm se před několika dny spekulovalo, že by měl být mezi rebely, kteří stranu chtějí opustit. Tehdy nepřímo přiznal, že by v případě nedodržení některých podmínek skutečně byl připraven k odchodu z poslaneckého klubu strany. Pro jistotu ale všechny novináře ještě tentýž den ujistil, že by skutečně musely být podmínky, které přesně v tiskové zprávě popsal, porušeny, aby o tomto kroku uvažoval. To, zda toto ujištění rozesílal z obav, co na to řekne Vít Bárta, jehož autority se véčkaři zřejmě nejvíc obávají, nebo z vlastní vůle, se veřejnost zřejmě hned tak nedozví.

Čtěte také:
Bárta má problém. Bouří se proti němu až 11 poslanců VV
Jeden z nejvlivnějších véčkařů hrozí odchodem. Kvůli Bártovi?
Vzpoura manželky a kritika za schůzky s Klausem. To řeší Bárta


"Ne, situace je uvnitř strany stále stejná, samozřejmě, že někdy dojde k nějakým třenicím, ale přesto si myslím, že je stále v mezích demokracie. O odchodu já osobně ze strany neuvažuji - jedině, že by se vydala směrem k levici. Pak bych zřejmě uvažoval o odchodu z poslaneckého klubu," připomněl i ve středu Jaroslav Škárka. 

Ani Stanislav Huml prý o odchodu ze strany neuvažuje a neví, o nikom, kdo by ho v tuto chvíli plánoval. "Navíc si myslím, že se podobné záležitosti mají řešit, pokud by nastaly, uvnitř strany, za zavřenými dveřmi, nikoli prostřednictvím médií," odpověděl ParlamentnímListům.cz. I jemu je přitom médii přisuzována jistá role rebela ve straně, který by eventuálně o odchodu mohl uvažovat.

V poslaneckých klubech jinde? Zatím se prý nikdo nehlásí...

Pokud by někteří "véčkaři" stranu nebo poslanecký klub chtěli opustit, nabízí se myšlenka, že by hledali azyl někde jinde. S největší pravděpodobností v pravicových alternativách.

Čtěte také:
Bárta mlžil o reformě, pak se usmál "problémům" s Klasnovou 
Klasnová loni naříkala na despotického Bártu. Teď mlčí

Jeden z nejvlivnějších véčkařů hrozí odchodem. Kvůli Bártovi?

"Ne, v poslaneckém klubu ODS se nám nikdo z Věcí veřejných nenabízel, s nikým pokud vím, se nevyjednává. Informace o nějakém masivním odchodu z této strany a klubu se sice poslaneckou sněmovnou nesou, ale vzhledem k tomu, že se je nikdy nepodařilo potvrdit věrohodným zdrojem, působí to na mě tak, jako že je možná spíš přání otcem myšlenky," uvedl místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda pro ParlamentníListy.cz.

Poslanci kritizují styl vedení Víta Bárty

Na klubu VV podle MF DNES začíná prý být slyšet kritika od více lidí. Jedna z těch hlavních výhrad je autoritářský styl Víta Bárty. V podobném duchu prý mluví také předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristina Kočí.

Většina nespokojených poslanců se proto bojí hovořit jinak než anonymně, prý kvůli obavám z Bártovy odvety. V kuloárech se ale mluví o tom, že by nespokojení zákonodárci mohli založit poslanecký klub mimo VV nebo přejít k některé z koaličních stran. Jeden z místopředsedů ODS potvrdil, že někteří poslanci VV se už na tuto možnost u jeho strany vyptávali.

Bárta však situaci nijak dramaticky nevnímá. "Rozhodně to u nás nemá parametry bratrovražedných bojů, tak jak bylo vidět teď v ČSSD," komentoval situaci ministr dopravy. Případný rozpad VV by současná vláda premiéra Petra Nečase zřejmě přežila. I kdyby ze strany odešlo všech 11 nespokojených poslanců, vláda bude mít pořád pohodlnou většinu 107 hlasů.

Stěžovala si i manželka, teď mlčí

Bárta nemá oficiální funkci v nejužším vedení strany, přesto je vnímán jako její faktický šéf. Už dříve prohlásil výkonný místopředseda VV Jaroslav Škárka, že by Bárta měl kandidovat na předsedu strany, což by přispělo k "transparentnímu rozdělení funkcí v rámci vedení strany".

Není to však poprvé, kdy se o jeho autoritativním vedení strany hovoří kriticky. Jeho manželka a zároveň místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová chtěla v minulosti VV opustit právě kvůli dominantní roli svého muže ve straně.

Místní organizace a užší vedení strany už začaly nominovat kandidáty na lídra strany. Nový předseda VV, kterého vyberou příznivci strany v elektronickém hlasování, by měl být znám na konci května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…