Kalousek je veřejný nepřítel, hřímal Šťastný z ODS na zastupitelstvu

24.03.2011 10:42

Kvůli zákonu o rozpočtovém určení daní dnes na pražském magistátu probíhá mimořádná schůze. Předseda pražské ODS Boris Šťastný se zde ostře pustil do ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09, který chce sebrat Praze 1,1 miliardy z jejího rozpočtu.

Kalousek je veřejný nepřítel, hřímal Šťastný z ODS na zastupitelstvu

Šťastný to označil za politickou mstu TOP 09 a jejího faktického vládce Miroslava Kalouska za to, že TOP 09 nemá zastoupení ve vedení měst, jako jsou Praha, Brno, Ostrava či Plzeň. „Kalousek se zachoval jako veřejný nepřítel těchto měst a jejich občanů," řekl Šťastný.

Topkaři proti snížení rozpočtu Prahy neprotestují

Ten varoval, že ztráta 1,1 miliardy v rozpočtu poškodí zdravotní a sociální péči, školství a infrastrukturu. Upozornil, že roční náklady na zdravotnictví v „kraji" Praha jsou 377 milionů korun, záchranná služba stojí 222 milionů.

Aktuálně k tématu:
Hulinský: Praha přijde ročně o miliardu korun. Kalousek popírá

Zastupitelé TOP 09 opustili sál ještě před schválením programu a Klaouskův stranický kolega a neúspěšný kandidát na primátora Zdeněk Tůma označil mimořádné zastupitelstvo za „politikářskou šou". Topkaři si nevyslechli ani úvodní projevy.

„Považujeme za zcela nepřípustné, aby se ze zastupitelstva dělalo připomínkové místo pracovních verzí resortních materiálů," řekl Tůma před tím, než si sbalil z pultíku papíry a spolu s dvěma desítkami topkařů opustil jednání.
"To je poprvé, co jsem tady slyšel potlesk na téma nebudeme pracovat," oponoval Karel Březina, náměstek primátora (ČSSD).

„Nevím, čeho chtějí dosáhnout tím, že se svolá mimořádné jednání, jehož hlavním bodem je debata o zákonu, který připravuje vláda a který navíc není hotový," řekl už před jednání serveru ParlamentníListy.cz místopředseda klubu zastupitelů TOP 09 Pavel Richter.

Novela zákona o rozpočtovém určení daní

V připravované novele zákona o rozpočtovém určení daní bude totiž čtyřem největším městům v České republice navrženo snížení podílu na daňových výnosech o 1,6 miliardy korun, z toho Praze o 1,1 miliardy korun. Zástupci Ministerstva financí ČR tento záměr prezentovali na jednání pracovní skupiny pro novelu zákona o rozpočtovém určení daní 21. února.

„Vzhledem k ekonomické krizi poklesly daňové výnosy natolik, že návrh rozpočtu daňových příjmů Prahy na rok 2011 je na úrovni roku 2008, a ani v letech příštích se nedá očekávat jakákoliv významná progrese. Za této situace odebrat z městského rozpočtu více než 1 miliardu považuji za přímo nebezpečné," odůvodnil mimořádnou schůzi primátor Bohuslav Svoboda.

ČTĚTE TAKÉ:

Kalouskovi se postavila čtyřka největších primátorů. Chtějí své peníze

Praha: Primátor jednal se starosty o rozpočtovém určení daní

Praha: Primátor jednal se starosty o rozpočtovém určení daní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Jan Černý

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…