Rath: Už nejde o úsměvné pošťuchování, ale o demokracii

24.03.2011 16:21

Hejtman Středočeského kraje a poslanec za ČSSD David Rath dnes okomentoval návrh na zvýšení poplatků ve zdravotnictví. Detailněji se však zaměřil ve svém vystoupení na to, kam až dospělo prvotní pošťuchování mezi ním a ministrem financí Mirolavem Kalouskem. Zdůraznil, že už nejde o nic úsměvného - ba naopak...

Rath: Už nejde o úsměvné pošťuchování, ale o demokracii

"Když jsem řekl slova na adresu Miroslava Kalouska, že je opilý, pokládala to valná většina zúčastněných za vzájemné pošťuchování. Usoudil jsem tehdy tak kvůli velmi expresívním výrazům a výrazné mimice v tváři pana Kalouska, která odpovídala poměrně značně vysoké hladině alkoholu v krvi," uvedl David Rath ve svém dnešním vystoupení na tiskové konferenci ČSSD.

Jak dodal, musí ovšem nyní konstatovat, že tato úsměvná historka, která jako by vypadla z pera českému spisovateli Haškovi - přičemž se omluvil za kouzlo nechtěného vedle stojícímu 1. místopředsedovi strany Michalu Haškovi -  už skutečně není přátelským pošťuchováním. Poté, co se má totiž rozhodovat, jakým způsobem za své výroky má být David Rath potrestaný.

"To už není o Davidu Rathovi, poslanci, Davidu Rathovi - lékaři, o Miroslavu Kalouskovi, politikovi a Kalouskovi - opilci, Je to útok na parlamentní demokracii a svobodu slova," zdůraznil Rath. A svoji větu opřel o fakta.

O vině a trestu se rozhoduje totiž hlasováním - hlasovat bude vládní většina, což už dopředu může naznačovat konkrétní výsledek. "Je to nebezpečné, o to víc, že se to odehrává na sněmovní půdě. Namířené také naprosto proti demokracii. Od dob tvrdé totality jsem tady nic podobného nezažili - je to prostě pokus vládní většiny zastrašovat opozici a zakazovat pravdu," uzavřel David Rath.

Heger "zjulínkovatěl" - zvýšení poplatků ve zdravotnictví by byla zrůdnost

Vedle svého varování na útok proti demokracii v souvislosti s výroky o opilém Kalouskovi, však David Rath promluvil i o tom, co si myslí o navrženém zvýšení zdravotnických poplatků.

"Je to jeden z nejnebezpečnějších návrhů vlády. Proto si myslím, že i ona už ho ve skutečnosti zahodila sama i s rukama a dost možná, že i s panem ministrem,"  řekl Rath.

Zopakoval, že podle něj Leoš Heger zjulínkovatěl. "Soudný ministr přece nemůže přijít s návrhem dalšího zvýšení poplatků a zavedení ještě jiných. Svědčí to o jasné nekoncepčnosti stejně jako vládní návrh na zvýšení DPH," shrnul svůj názor hejtman a jeden z exministrů zdravotnictví David Rath. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …