Gazdík: Ministře Vondro, odstupte z funkce

24.03.2011 12:37

Předseda poslaneckého klubu TOP a Starostové Petr Gazdík vyzval ministra obrany Alexandra Vondru, aby odstoupil z postu ministra. Poslanecký klub KSČM si poté vzal půlhodinovou pauzu na jednání poslaneckého klubu.

Gazdík: Ministře Vondro, odstupte z funkce

Sociální demokracie chce na parlamentní půdě v mimořádné schůzi debatovat o podezření z plýtvání veřejných prostředků v souvislosti s českým předsednictvím. S kauzou ProMoPro je spojován právě ministr obrany Vondra, který byl v době, kdy firma získala předražené zakázky, vicepremiérem pro evropské záležitosti.

Vondry se týká i druhý bod programu. Měl by poslancům vysvětlit okolnosti razie Vojenské policie ve veřejnoprávní televizi. Předminulý pátek večer do televize vtrhla desítka vojenských policistů v kuklách a se samopaly. Na základě soudního příkazu hledali spis Vojenského zpravodajství, který měl dříve redaktor Karel Rožánek a který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka.

Ministr obrany se ještě před hlasováním o programu mimořádné schůze poslancům veřejně omluvil. Opozice ústy předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka ale ve sněmovně přednesla své zklamání z toho, že Vondra tak neučinil - tedy se neomluvil - po odhlasování programu schůze, aby mohli vystoupit všichni poslanci k tématu bez rozdílu, tedy ne jenom šéfové klubu a vedení sněmovny, kteří mají k tomu přednostní právo.

Po Sobotkovi a Zaorálkovi z ČSSD si ale vzal slovo šéf poslanecké frakce TOP 09 a Starostové Petr Gazdík a vyzval překvapivě Vondru k odstoupení z funkce. Tím prý zachová důvěryhodnost vlády. Následovala půhodinová pauza na jednání poslaneckých frakcí.

Důvodem reakce Gazdíka je právě Vondrova řeč ve sněmovně, která některé koaliční zákonodárce spíše rozlítila. Vondra se totiž neomlouval za svou roli v kauze, jak čekali, ale za to, že ji špatně vysvětlil. Podle zástupce TOP 09 se jim Vondra vysmál.

„Byla dohoda, že si Vondra posype hlavu popelem, ale o tom nemůže být řeč," uvedla jedna z poslankyň. Podle jiného poslance TOP 09 se jim Vondra vysmál. „Domluvili jsme se, že podpoříme koalici, ale nemáme zapotřebí poslouchat, jak Vondra tady říká, že nic neudělal," uvedl poté Gazdík. Překvapeny projevem byly i Věci veřejné, ihned svolaly zasedání poslaneckého klubu.

Kalousek vůči ODS: Udělejte si pořádek ve straně

Ve sněmovně vystoupil také s emotivním projevem ministr financí a místopředdseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten se ironicky omluvil všem za včerejší dohodu koalice a vyzval ODS, aby si ve svých řadách udělala pořádek.

Kalousek také hovořil o tom, že nejde ani tak v případě vystoupení ministra obrany před poslanci dnes o  omluvu jako spíše o aroganci. "Všem těm bych se chtěl za tu včerejší dododu omluvit. Nemůžeme zabránit v tom, aby koalice prováděla proreformní program....ale dovolím si jediný apel na ty dva, kteří tady nevystoupili, tedy o ty dva z řad ODS - o premiéra a předsedu poslaneckého klubu. Prosím vás, udělejte si pořádek. My na vás tlačit nechceme, ale musíme si věřit  v tom, co jsme si včera řekli," dodal Kalousek.

SLEDUJEME téma kauza Vondra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …