Tato vláda je potřeba, zvolala ODS. Sněmovna bouchla smíchy

24.03.2011 13:56

Před hlasováním o schválení programu mimořádné schůze PS se TOP 09 i Věci veřejné shodly, že ho nepodpoří, ale trvají na vyvození politické odpovědnosti ministra Vondry. Partnery pochválil šéf klubu ODS Tluchoř s dodatkem, že tato koalice je nejlepším možným řešením pro tuto zemi. Tím zalepujete ústa opozici, reagoval předseda komunistického klubu Kováčik.

Tato vláda je potřeba, zvolala ODS. Sněmovna bouchla smíchy

Předseda Věcí veřejných Radek John odtajnil, že poslanci nejmenší vládní strany nakonec budou hlasovat proti navrženému programu mimořádné schůze. „Již ráno vyzvaly Věci veřejné ministra Vondru, aby přijal politickou odpovědnost. Žádáme ODS, aby toto urychleně garantovala, jinak žádáme svolání K9," přednesl ve sněmovně John.

OBRAZEM Mimořádná sněmovna

„Svým neuvěřitelným vystoupením pan Vondra zvýšil odpovědnost ODS, aby tento problém vyřešila v historicky krátké době," přidal se šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, ale ubezpečil, že ani tato vládní strana ruku pro schválení programu mimořádné schůze nezvedne. Podpořil ho i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek: „Koalice teď jako i příště ve vypjatých situacích bude jednotná. ODS řekla, že bude odpovědná. A my o tom nepochybujeme."

Kalousek vyzývá: Vondro, odstup. Ještě dnes

Projev A. Vondry ZDE
Kalousek: Místo pokání zazněla od ministra Vondry jen arogance
Zaorálek: Hrajete tu všichni divadlo. A Vondra, ten ho zahájil
SLEDUJEME téma kauza Vondra

Předchozí vývoj ZDE

Tato koalice je pro zemi nejlepším možným řešením

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř pak rozburácel sál, když zdůvodnil, proč jeho strana návrh schůze nepodpoří. „Koalice, která vede tuto zemi, je nejlepším možným řešením," musel se pak Tluchoř po hlasité posměšné odezvě z opozičních lavic odmlčet. „Děkuji koaličním partnerům, že program schůze nepodpoří. Jen jim nebudu dávat vzkazy přes televizní kamery, ale nechám si to na koaliční jednání," dodal ještě šéf poslanců ODS.

Zklamání nad tím, jak se nakonec dvě menší vládní strany rozhodly, vyjádřil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Když se vymanily z hádek koalice, tak program nepodpoří. Opět dochází k zametání problémů pod koberec pod záminkou udržení koalice. Opozici tím vládní strany zalepují ústa. Zítra proto přijdu s lepící páskou," pobavil Kováčik sněmovnu.

Projevy z 15. schůze Poslanecké sněmovny PSP čtěte ZDE

Sněmovna by měla vyzvat premiéra, aby zvážil Vondrovo odvolání

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si pochvaloval, že přímá výzva Gazdíka a nepřímé od Kalouska a Věcí veřejných k odstoupení ministra Vondry potvrdily oprávněnost návrhu ČSSD na mimořádnou schůzi. Zároveň požádal, aby se před hlasováním o jejím programu vyjádřil ministr Vondra, zda v kauze ProMoPro přijme politickou odpovědnost, jak byl vyzván sociální demokracií, ale i koaličními stranami.

„Vyzval bych k vyjádření premiéra, ale ten tady není. Pokud neřeší problémy předseda vlády ani koalice, musí převzít odpovědnost Poslanecká sněmovna. Ta by mohla přijmout usnesení, v němž by vyzvala premiéra, aby zvážil odvolání pana Vondry z funkce ministra obrany," navrhnul nový předseda ČSSD i jejího poslaneckého klubu.

K věci:

Vondra se hájil. Zatleskalo osm rukou z dvou stovek  

Mimořádná schůze padla. Poslanci neodhlasovali její program 

Gazdík: Ministře Vondro, odstupte z funkce 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …