Plán na kácení na Šumavě je hotov. Čeká se na Chalupu

25.03.2011 8:56

Po dvanácti letech by mělo dojít ke kácení smrků v nejcennějších zónách Národního parku Šumava. Návrh opatření k utlumení kůrovcové kalamity předal ředitel Jan Stráský ministru životního prostředí Tomáši Chalupovi, a teď už záleží jen na jeho rozhodnutí, informuje Aktuálně.cz.

Plán na kácení na Šumavě je hotov. Čeká se na Chalupu

Jedna z nejcennějších lokalit Národního parku Šumava, oblast Hraničníku a Smrčiny, kde si svého času přál novou sjezdovku Václav Klaus, patří mezi místa, kde nový ředitel parku Jan Stráský navrhuje radikální postup proti kůrovci, tedy kácet napadené stromy. Uvádí se to v zatím tajeném návrhu, z něhož cituje Aktuálně.cz.

Dokument s názvem Návrh opatření k utlumení kůrovcové kalamity v Národním parku Šumava byl dokončen před několika dny a před jeho zveřejněním ho nejprve musí posoudit ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Plán počítá s nasazením motorových pil do prvních, nejcennějších zón národního parku, kde naposledy nechal kácet kůrovcové smrky v roce 1999 tehdejší ministr životního prostředí Miloš Kužvart z ČSSD.

Kritika bývalého vedení ministerstva i parku

Stráský plánuje výrazně rozšířit i kácení ve druhých zónách šumavského parku, protože podle něj lýkožrout smrkový ohrožuje přirozené funkce lesa. V dokumentu kritizuje bývalé vedení ministerstva a parku, že nechalo škůdce přemnožit, takže porosty jsou už čtvrtým rokem ve stavu kůrovcové kalamity. „Tento iracionální přístup byl ve vztahu ke kritizující veřejnosti zaštítěn ideologií směřování k divočině," uvedl Stráský.

Svými záměry ale vzbudil razantní odpor u ekologických aktivistů. Podle Jaromíra Bláhy00 z Hnutí Duha by tak radikální postup vedl ke zničení unikátní šumavské přírody. Týká se to i oblasti Hraničníku a Smrčiny na jižním konci šumavského parku. „To jsou skutečné pralesovité porosty, tam se chodí dívat odborné exkurze," řekl Aktuálně.cz Bláha. Tato oblast se v poslední době stala vyhledávaným místem chráněného tetřeva, který by tak přišel o další místo k životu.

Ministr Chalupa chce o Šumavě rozhodnout rychle

Jihočeský kraj i šumavské obce z okolí Lipenské přehrady ovšem tlačí na to, aby se tyto kopce využily pro zimní sporty, minimálně požadují lanovku do rakouského lyžařského areálu Hochtief. Ve vymezených oblastech by se nezasahovalo proti kůrovci plošně. „Těžilo by se asi v třetině prvních zón a v části druhých zón. Nejde o vytěžení prvních zón, ale o výběrovou těžbu," upřesnil Stráský.

Podle ekologických aktivistů by tento plán znamenal tisíce hektarů holin navíc, než kdyby se kůrovcové smrky porážely jen na hranicích území, kde je přirozený vývoj ponechán přírodě jako dosud. Rozhodnutí teď leží na ministrovi životního prostředí Chalupovi. Ten hodlá posuzovat Stráského návrh podle plánů na scelování prvních zón parku, které jsou nyní rozdrobeny na desítkách míst. A svůj verdikt, chce vynést co nejdříve.

K věci:

Šumava potřebuje nový zákon, říká Stráský 

Liška (SZ): Nový ředitel NP Šumava Jan Stráský - další kalamita pro Šumavu 

Jirsa (ODS): Šumava potřebuje dohodu a dlouhodobou koncepci 

Foto: npsumava.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…