Tejc: Policejní prezident Lessy hodlá sám sebe usvědčit z klientelismu

25.03.2011 11:41

Reakce na informace, že se náměstkem policejního prezidenta Petra Lessy má stát člen Johnovy „výběrové komise" Pavel Osvald.

Tejc: Policejní prezident Lessy hodlá sám sebe usvědčit z klientelismu

Dnešní informace, že se náměstkem policejního prezidenta Petra Lessy má stát člen Johnovy „výběrové komise" Pavel Osvald, nelze ponechat bez povšimnutí. Toto rozhodnutí nového policejního prezidenta prohloubí nedůvěru řadových policistů ve své vedení.

Už situace, kdy ona „výběrová komise" navrhující policejního prezidenta byla složena především z přímo či nepřímo podřízených ministra vnitra Radka Johna, vzbuzovala oprávněné pochybnosti o své nezávislosti. Postupem času se také potvrdily spekulace o tom, kdo bude policejním prezidentem a kteří lidé budou jako první z vedení policie odejiti. Již 23.12.2010, ještě před rezignací Oldřicha Martinů, otiskly Lidové noviny jméno budoucího policejního prezidenta - Petra Lessy. Ve stejném článku se zároveň objevila předpověď o odchodu prvních dvou mužů - personálního ředitele Romana Fidlera a náměstka pro uniformovanou policii Ivana Bílka. Vše se nakonec skutečně stalo, což je důkazem buď o dopředu zrežírovaném divadlu, nebo o existenci věšteckého oddělení v redakci Lidových novin.

Jmenování člena výběrové komise do funkce náměstka policejního prezidenta lze s nadsázkou glosovat v reminiscenci na film „Jáchyme, hoď ho do stroje" - úplatek protislužbou. Policejní prezident, který chce získat důvěru veřejnosti i sboru pro boj s korupcí, nesmí být podezřelý z klientelismu. Případná instalace Pavla Osvalda do pozice svého náměstka však toto podezření bude jen potvrzovat. 

Výběrové řízení na post policejního prezidenta bylo podle mne přinejmenším na hraně zákona a dalo by se slovníkem Václava Klause označit spíše za „nevýběr". Jako stínový ministr vnitra jsem s ním sice nesouhlasil, ale respektoval jsem jej. I proto, aby má prohlášení nevedla k další destabilizaci policie. Ke jmenování Pavla Osvalda však s ohledem na výše uvedené důvody nemohu mlčet.

Vyzývám proto policejního prezidenta Petra Lessy aby znovu zvážil zřízení nového postu náměstka policejního prezidenta pro strategii a jeho obsazení právě Pavlem Osvaldem. Důvěryhodnost policejního prezidenta je důležitá, důležitější než odměny pro členy výběrových komisí.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD

Čtěte:

Lessy je kompromis. Nečas s Johnem budou válčit dál, míní odborníci

Lessy káže šéfům policie: Odevzdejte Audi, přeberte Superby

Petice za odvolání Johna nic neřeší, říká Lessy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.