Další rozkol v justici? Zeman mě dotlačil k rezignaci, tvrdí žalobkyně

26.03.2011 8:39

Podle bývalé olomoucké nejvyšší žalobkyně Renáty Hojovcové ji k rezignaci donutil tlak ze strany nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten její obvinění popírá.

Další rozkol v justici? Zeman mě dotlačil k rezignaci, tvrdí žalobkyně

Mezi špičkami české justice opět bují rozkol. Bývalá šéfka vrchního státního zastupitelství v Olomouci Milena Hojovcová si totiž podle zjištění deníku Právo u ministra spravedlnosti stěžuje na nového nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Žalobkyně chce zpět

Hojovcová na svůj post rezignovala v lednu. Nyní tvrdí, že ji k tomu Zeman nevybíravým způsobem dotlačil. Po šéfu resortu justice Jiřím Pospíšilovi (ODS) chce, aby ji do čela olomouckého státního zastupitelství vrátil zpátky, v opačném případě je připravená se soudit.

Věc má řešit Pospíšil 

„K rezignaci jsem byla dotlačena uvedením nepravdivých skutečností ze strany nejvyššího státního zástupce. Prostřednictvím své právní zástupkyně jsem poslala panu ministrovi počátkem března dopis, ve kterém ho žádám, aby svůj postoj k přijetí mé rezignace přehodnotil," řekla deníku Hojovcová s tím, že Zeman jí měl hrozit, že pokud rezignaci nepodepíše, bude odvolána.

„Uvedl, že by byla vyvolána obnova řízení dle správního řádu o mém jmenování a to už nebylo možné, protože uplynula tříletá promlčecí lhůta. To jsem si v tom okamžiku neuvědomila, takže jsem rezignaci podepsala," vysvětlila bývalá vrchní žalobkyně.

Hojovcové lituje, proto si stěžuje, míní Zeman

Sám Zeman ale její obvinění považuje za nesmyslné. "Beru to jako fakt, že je někomu najednou líto, že se vzdal funkce a že si to pozdě rozmyslel," sdělil Právu.

Hojovcová se ale vzdávat nehodlá. Pokud Pospíšil její žádosti nevyhoví, je podle svých slov připravena bránit se soudní cestou. „Jestli se nedohodneme, budu zvažovat podání žaloby k Nejvyššímu správnímu soudu," uzavřela právnička.

Více čtěte:

Zeman dělá čistku. Odvolá všechny své náměstky

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…