Heger má záložní plán. Za plomby mají platit jen lajdáci

26.03.2011 9:51

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) hledá všemožné způsoby, jak v resortu ušetřit. Poté, co neuspěl s plánem na komplexní úhradu plomb ze strany pacientů, vytasil se se záložní variantou.

Heger má záložní plán. Za plomby mají platit jen lajdáci

I přesto, že návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), který chce, aby si každý u zubaře platil za amalgámové plomby, jeho koaliční partneři i opozice rozcupovali, hlava resortu nezoufá.

Už dopředu si totiž připravila záložní plán. Podle něj budou za plomby platit jen ti, kteří nebudou chodit na pravidelné kontroly. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil ředitel kabinetu ministra Jan Růžička.

Heger chce motivovat. A ušetřit

"Pacienta tento systém motivuje k tomu, aby se o své zuby staral," tvrdí. Návrh podporuje i Česká stomatologická komora.

Heger se musí připravit na to, že mu v  resortu bude v příštím roce chybět až jedenáct miliard korun. A tak hledá cesty, jak ušetřit. Uvažuje třeba i o zvýšení poplatků u lékaře

Pokud by ale pacienti začali platit právě za plomby, mohl by Heger ušetřit až tři miliardy korun. Podle prezidenta České stomatologické komory Pavla Chrze vydají každý rok zdravotní pojišťovny zhruba 6,5 milionu plomb. Jedna je vyjde na více než 200 korun.

Zdravotní experti, s nimiž Heger zákon připravuje, ale trvají na tom, aby si za plomby platil každý, tedy i ten, který na kontroly chodí pravidelně.

Experti jsou ještě tvrdší

"Systém, který se váže na disciplínu pacienta, je velmi těžko kontrolovatelný," řekl Aktuálně.cz expert a člen Hegerova týmu Pavel Vepřek.

Podle něj bude věcný záměr zákon hotový v květnu. Ministerstvo ani experti zatím ale nechtějí říct, kolik by mohla jedna plomba stát. Prý to zatím totiž neřešili.

Více čtěte:

Heger se nesloží a vydrží, věří psycholog. Julínek trpí dodnes  

Jak přišel krach: Heger nabídl peníze, lékaři ruskou ruletu 

Lékaři nejsou pokrývači, snad vědí, co je to dát výpověď, říká specialistka 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…