Takhle slaví Dienstbier. Vyhrál volby a pak to rozjel na Kladně

26.03.2011 18:35

FOTOGALERIE Jiří Dienstbier mladší zažívá v poslední době samé politické úspěchy. Neuspěl sice ve volbě pražského primátora, ale minulý týden se stal místopředsedou ČSSD a tuto sobotu novým kladenským senátorem. Navíc pro něj šlo o osobní a prestižní záležitost, protože nahradil svého otce, respektovaného exministra zahraničí. Poté, co bylo jasné, že pro kandidáta ČSSD vše dopadlo dobře, propukla naplno oslava v kladenské hospodě U Švejka.

Takhle slaví Dienstbier. Vyhrál volby a pak to rozjel na Kladně

Vítězství v doplňovacích volbách je pro sociální demokracii cenné z toho důvodu, že ČSSD zůstane většina v Senátu a bude tak mít nadále možnost blokovat vládní návrhy. Dienstbier ve druhém kole doplňováních voleb v obvodu Kladno a Praha-západ získal 65% hlasů.

"Jsem spokojen, kdo by nebyl. Každého těší úspěch a navíc je podstatné to, že sociální demokracii zůstane Senát. Navíc k těm úspěchům nezapomeňte přičíst, že jsem byl také jeden den poslancem," řekl ParlamentnímListům.cz se smíchem Dienstbier, který sice nesložil poslanecký slib, ale poté, co se poslanec ČSSD Martin Pecina vzdal mandátu měl nově zvolený senátor Dienstbier coby náhradník na pražské kandidátce nárok zasednout do dolní komory Parlamentu. Vzhledem k získání senátorského mandátu tuto možnost nevyužije.

K tématu:
Dienstbier oslavuje. Je z něj senátor
Sobotka: Díky J. Dienstbierovi opět ovládneme Senát

Volební štáb v den doplňovacích voleb rozbil Dienstbier v Dělnickém domě v Kladně, v hospodě U Švejka. "Je tu celý den poměrně dost lidí, takže bude i taková malá oslava vítězství. Mají tu dobrou Plzeň," přiznal čerstvě zvolený senátor.

Věnec a palcát
Jak potvrdil reportér ParlamentníchListů.cz, Dienstbier to U Švejka se spolustraníky pořádně „rozjel". Na hlavu mu položili vavřínový věnec a do ruky vložili husitský palcát se slovy „To máš na Jiránka". Senátní protikandidát Dan Jiránek (ODS) sice Dienstbierovi jasně podlehl v obou kolech voleb, jako primátora města Kladno ho však nový senátor jistě bude potkávat dál.
Mezi straníky, kteří se s Dienstbierem radovali z volebního úspěchu, byl například i ministr zahraničí ve vládě Miloše Zemana Jan Kavan nebo europoslanec Libor Rouček.

Prohlédněte si FOTOGALERII

Nyní již senátor Dienstbier nezapomíná ani na svou stranickou funkci. Společně s Michalem Haškem tvrdí, že podivné způsoby rozšiřování členské základny, takzvané černé nábory nebo velrybaření,  jsou jedním z největších nebezpečí pro budoucí vývoj sociální demokracie.

"Jsme s tím nespokojeni a s velrybářstvím budeme tvrdě bojovat, neshoduje se to s našimi myšlenkami," říká jasně místopředseda ČSSD a senátor Dienstbier. Shoduje se v tom s prvním místopředsedou strany Michalem Haškem, který je zklamán, že nedávný sjezd sociální demokracie nepřijal jasná pravidla, která by těmto jevům zamezila.

K tématu:
Benda zase loví velryby? Ať si založí romskou ČSSD, vzkazuje kritik
ČSSD neodhlasovala boj s černými nábory. Divné, říká Foldyna

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban, Zbyněk Pecák

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …