NERV kritizuje propouštění českých úředníků

27.03.2011 7:02

Národní ekonomická rada vlády (NERV) zpochybnila propouštění úředníků státní správy, podle zprávy odborného týmu Lubomíra Lízala by tyto kroky mohly uškodit české konkurenceschopnosti. V sobotu o tom informoval server Aktuálně.cz.

NERV kritizuje propouštění českých úředníků

Podle členů NERV Česko ve výkonnosti veřejných institucí patří k světovému podprůměru, příčinou je zejména nízké ohodnocení úředníků. Ze 139 zemí, které hodnotila analýza Světového ekonomického fóra, je Česko dvaasedmdesáté, v Evropské unii zaznamenaly horší výsledek jen Maďarsko, Rumunsko, Slovensko, Itálie a Bulharsko.

Situace se může dále zhoršovat

Experti se však obávají, že by se situace mohla ještě zhoršit. "Zejména v případě, kdy v důsledku plošného propouštění odejdou zaměstnanci, kteří jsou schopní, produktivní, zkušení nebo disponují nějakou klíčovou dovedností," píše se v Lízalově zprávě.

Česko vydalo před dvěma lety podle Eurostatu na zaměstnance veřejné správy částku na úrovni 8,1 procenta hrubého domácího produktu. Pouze tři evropské země platily méně. NERV připomíná, že nejlepší instituce mají severské státy, které také nejvíc platí svým zaměstnancům. Odborníci rovněž upozornili, že problémem je především struktura veřejných výdajů, nikoliv jejich výše. Češi dávají méně zaměstnancům, ale o to více z veřejných zdrojů investují. V roce 2009 zaplatili za veřejné investice víc jenom Poláci a Rumuni.

Nízké platy a vysoké investice

"Česká republika má jedny z nejvyšších kapitálových výdajů mezi státy OECD a naopak náklady veřejných rozpočtů na jednoho veřejného zaměstnance jsou několikanásobně nižší než v institucionálně vyspělých státech EU nebo na Novém Zélandu," tvrdí experti vládní komise. Podle nich vytváří kombinace nízkých platů a vysokých investic ideální prostředí pro korupci.

Z deseti států, které v Evropě nejvíc investují, patří Polsko, Rumunsko, Česko, Bulharsko a Lotyšsko podle Transparency Inernational do třetiny zemí s nejvyšší mírou korupce. S výjimkou Lotyšska patří také do kategorie zemí, kde mají zaměstnanci státu nejnižší mzdy.

Podle serveru přichází varování komise NERV před příliš nízkými platy státních zaměstnanců pozdě. Platy stagnovaly už loni a letos se snižují o deset procent. Pokud záměry Nečasovy vlády vyjdou, bude český stát svým zaměstnancům platit nejméně v Evropě. Stejně se šetří na investicích, přesto se Česko i letos bezpečně udrží mezi deseti evropskými zeměmi, kde stát nejvíc nakupuje, uvádí server.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…