Aktivisté demonstrovali. Nelíbí se jim zneužívání migrantů

27.03.2011 18:11

Podle účastníků protestu jsou v Česku dělníci a další pracující osoby, které k nám přišly zejména z východu, vykořisťováni.

Aktivisté demonstrovali. Nelíbí se jim zneužívání migrantů

Několik desítek migrantů a aktivistů se tak v neděli odpoledne sešlo před budovou ministerstva zemědělství, aby upozornilo na takzvanou kauzu stromkaři. Pořadatelské iniciativy po státu žádají, aby případ zneužívání a vykořisťování pracovníků z Vietnamu, Rumunska či Slovenska důkladně prověřil. Zároveň chtějí, aby dělníci dostali slibovaný plat, který jim firmy údajně nezaplatily za práci v lese. 


Protest pořádaly Iniciativa za práva pracovních migrantů a migrantek a Iniciativa ne rasismu. Účastníci před budovou úřadu symbolicky zasadili strom a vydali se na pochod k ministerstvu vnitra. Průvodem vyvrcholila akce nazvaná Týden za stromkaře. 

Zneužívání migrantů řeší i policie

Případ zahraničních dělníků vyvolal před nedávnem značnou pozornost. Přes zprostředkovatelské firmy pracovali pro státní lesy či krkonošský park. Tvrdili, že pracovali deset až dvanáct hodin denně, dostali jen část platu a někteří spali namačkáni v malých místnostech. Vedení jim údajně také vyhrožovalo. Kauzou se zabývá policie.

Podle Pavla Čižinského z Organizace pro pomoc uprchlíkům se podvody dějí již třetím rokem. "Případ má pokračovat i letos dovozem dalších Rumunů," řekl dnes novinářům. Podvedeny byly podle něj stovky pracovníků, na iniciativy se jich zatím obrátilo přes 70. Těm dluží společnosti 2,5 milionu, celková dlužná částka se však podle Čižinského bude pohybovat v řádu desítek milionů korun.

Lesy se distancují


Policie podle něj s případem nic nedělá, společnost Lesy ČR se pak od případu distancovala s odkazem na subdodavatelské smlouvy. Státní podnik tvrdí, že výběr dělníků a to, zda jim firmy platí, nemůže ovlivnit.

"Společnost k tomu nemá žádné právní prostředky ani kontrolní oprávnění," uvedly Lesy ČR ve svém tiskovém prohlášení. Podle společnosti jsou skutečnými viníky zaměstnavatelé a zprostředkovatelé, kteří porušují právní předpisy.

Více čtěte: 

Ministři jsou neumětelové. Vláda pryč. Odboráři demonstrovali v Praze 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …