Kauza Vondra: Lidé si všimnou, jakou má Kalousek moc

28.03.2011 5:24

Ministr financí Miroslav Kalousek se snaží odstranit Alexandra Vondru pro to, aby mohla na obraně dál kvést korupce. Kdyby totiž stejně přísně jako k Vondrovi postupoval k sobě nebo ke svému náměstkovi Martinu Bartákovi, ani jeden z nich už by dávno v politice nebyl. Tak alespoň celou věc popsal pořad ČT 168 hodin.

Kauza Vondra: Lidé si všimnou, jakou má Kalousek moc

"Vondra používá pořád dokola jedno heslo: předsednictví bylo úspěšné a to je moje zásluha. ProMoPro není moje chyba, to zavinili jiní," shrnul podezřelou kauzu ohledně výpujčky audiovizuální techniky z doby českého předsednictví Evropské unii komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo. Česko si techniku vypůjčilo za tolik, že by bylo výhodnější si ji koupit.

SLEDUJEME téma kauza Vondra

Ministr obrany Alexandr Vondra se ale nemá k rezignaci a začíná tím překážet i koaličním partnerům. Ti se na šestihodinovém jednání dohodli, že se ministr omluví. Neomluvil se ale dostatečně, proto ho šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík vyzval k rezignaci. Prý snižuje důvěryhodnost vlády. Věci veřejné ho následovaly.

Dlouho nečekal ani Miroslav Kalousek. "Nedospělý projev pana ministra Vondry nám vzal dech," řekl bezprostředně po Vondrově vystoupení. "Má-li pan Vondra trochu cti v tělě, podá rezignaci ještě dnes."

Dalším osudem Vondry se bude v pondělí odpoledne zabývat i výkonná rada ODS. Podle médií se ale stranické špičky za Vondru postaví. Jako první by měl na grémiu promluvil šéf strany Petr Nečas. „Členové grémia i výkonné rady mají právo slyšet můj názor jako první," odmítl Nečas situaci komentovat.

Psali jsme:
Ani Schwarzenberg už Vondru na jednání K9 nechce
Alexandr Vondra žádné problémy nemá. Podívejte se na Wikipedii

Na Vondrově rezignaci nejvíc vydělá Kalousek

Právě Kalousek by mohl mít na Vondrově odchodu eminentní zájem. "Není jasné, co se tehdy stalo," řekl reportérům pořadu 168 hodin americký novinář Erik Best. "Ale kdo by měl výhodu, kdyby ministr Vondra odešel, je jasné." Miroslav Kalousek.

Právě Kalousek by se totiž v osobě Alexandra Vondry zbavil velkého odpůrce ekotendru a prostředníků ve veřejných zakázkách. Navíc by tím oslabil premiéra Petra Nečase.

"Vůbec poprvé je pan Kalousek vyexponován, vystupuje veřejně," podotkl Best s tím, že ministr dosud vždy tahal za nitky spíše v pozadí. "Je proto možné, že si veřejnost začne konečně všímat, že má pan Kalousek až příliš velkou moc."

Kdyby se stejně přistupovalo ke Kalouskovi, už by v politice nebyl

Kalousek nikdy nebyl tak přísný, jako je teď na Vondru. "ProMoPro je přitom jen zlomek v porovnání s tím, co se všechno dělalo za něj," poznamenal Best.

"Kalousek stál za tolika obchody, že kdyby používal stejnou rétoriku jako dnes, tak už by neměl být v politice dávno," přidal se Šídlo. "A kdyby měl být na Bartáka tak tvrdý jako na Vondru, tak ten už by nemohl ani vstoupit na půdu ministerstva." Přitom je zde stále zaměstnán. Reportéři proto naznačují, že nejde o etiku nebo o spravedlnost - odstranění Vondry je pro Kalouska čistě účelové.

Čtěte:

Kalousek odmítá, že špiní Vondru. Jen říká pravdu

Kalousek k ProMoPro: Šlo o standardní odhalení nestandardní zlodějny

Kalousek nadával do zlodějen. ODS nadává na Kalouska

Kalousek řval na politika ODS, ten vrací: Nech být Vondru 

Odborník: Co to jako bylo? Vondru na Primě hájila poslankyně VV

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…