Ani Schwarzenberg už Vondru na jednání K9 nechce

28.03.2011 7:21

Prohlášení předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka, aby se Alexandr Vondra v případě, že zůstane ve vládě, nezúčastňoval za ODS jednání koaličních špiček, považuje za smysluplné i šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Pro LN uvedl, že Vondrovo setrvání ve funkci by bylo svízelnou situací.

Ani Schwarzenberg už Vondru na jednání K9 nechce

Hodně důležité pondělí dnes čeká ministra obrany a místopředsedu ODS Alexandra Vondru. Jeho strana bude pod tlakem koaličních partnerů jednat o jeho setrvání ve vládě. Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík uvedl pro Českou televizi, že pokud ODS Vondru v ministerském křesle ponechá, budou požadovat, aby se Vondra za ODS nezúčastňoval jednání K9.

„Viděl bych jako smysluplné, kdyby to tak bylo," uvedl pro Lidové noviny i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle něj si ODS celý problém musí vyřešit sama, ale v reakci na možné Vondrovo setrvání ve vládě Schwarzenberg prohlásil, že „pobouření v klubech bylo takové, že situaci vidím jakožto svízelnou".

SLEDUJEME téma kauza Vondra

Klíčový bude postoj premiéra Nečase

Nejmenší vládní strana tak radikální v požadavcích není, ale šéfka klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí prohlásila, že být na místě Vondry, rezignovala by. Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř vyzval Gazdíka, aby v souvislosti s kauzou ProMoPro do ODS nekopal. Nijak pevně se za Vondru nepostavil, ale zda by měl Vondra z vlády jít, nebo zůstat, odmítl komentovat.

Před pondělním jednáním výkonné rady ODS se občanští demokraté vesměs zahalili do mlčení. Z kusých komentářů několika členů rady, kteří nechtěli být citováni, ale vyplynulo, že klíčovým bude postoj Petra Nečase. Pokud se za Vondru postaví, výkonná rada to zřejmě akceptuje. „Členové grémia i výkonné rady mají právo slyšet můj názor jako první," odmítal v neděli Nečas situaci komentovat.

Pondělní Mladá fronta Dnes píše, že Vondra v neděli situaci řešil s Nečasem a místopředsedy strany, s nimiž se prý Nečas dohodl na tom, že Vondra v kabinetu zůstane.

K věci:

Kauza Vondra: Lidé si všimnou, jakou má Kalousek moc 

Kalousek řval na politika ODS, ten vrací: Nech být Vondru 

Kalousek nadával do zlodějen. ODS nadává na Kalouska 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…