Barták odchází z ministerstva financí

28.03.2011 11:31

Exministr obrany Martin Barták končí ve funkci náměstka ministra financí. Ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes vyhověl jeho žádosti o uvolnění z funkce.

Barták odchází z ministerstva financí

Médiím to oznámil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Barták byl od podzimu loňského roku na neplaceném volnu, protože policie vyšetřuje podezření z korupce. Ministr financí Kalousek se dnes podivil, že vyšetřování u Bartáka trvá tak dlouho. Proto chce požádat ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), aby prověřil, proč jsou průtahy ve vyšetřování. Průtahy podle něj mohou být účelové.    

"Pokud by se jednalo o složité finanční či obchodní operace, ještě bych to chápal. Nerozumím ale tomu, proč půl roku trvá orgánům činným v trestním řízení odpověď na otázku, zda někdo něco řekl či neřekl na jedné recepci," citoval v tiskové zprávě mluvčí Jakob ministra financí.

Policie vyšetřuje obvinění, že Barták, který byl tehdy náměstkem ministryně obrany Vlasty Parkanové, údajně počátkem roku 2008 chtěl peníze v souvislosti s armádní zakázkou na nákladní automobily Tatra. Po letech na to upozornil někdejší americký velvyslanec v ČR William Cabaniss.

Barták o uvolnění z funkce požádal v pátek. "Já jsem se pro to rozhodl po zralé úvaze z ekonomických a sociálních důvodů. Nic jiného. V žádném případě to není jakýmkoliv způsobem míněno tak, že bych připouštěl cokoliv z těch obludných, nechutných obvinění na mou osobu," řekl dnes.

Kalousek minulý týden žádal kvůli údajně předražené zakázce v době českého předsednictví EU demisi ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Čelil kvůli tomu otázkám, proč netrval na Bartákově odchodu z funkce. O Vondrově osudu dnes jedná širší vedení ODS. 

    
Čtěte také:

více ke kauze ČTĚTE ZDE 


Mediální předstřelky Kalouska s Nečasem:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …