Dobeš: Technické zabezpečení státních maturit je připraveno

28.03.2011 14:14

Ministr školství Josef Dobeš oznámil konečné změny a novinky k nové podobě maturitních zkoušek. Příprava státních maturit totiž finišuje - do jejich ostrého startu zbývá pár týdnů.

Dobeš: Technické zabezpečení státních maturit je připraveno

Ministr Dobeš dnes zmínil, že bude probíhat technická kontrola veškerého systému, aby se neopakovaly chyby, které byly v generálce státních maturit. Jde například o opravy skenerů apod.

Nyní probíhá ve školách školení všech ředitelů škol.  To skončí 31. března. Do terénu kvůli tomu resort poslal regionální manažery a zkušební komisaře. "Jsou tam regionální manažeři jako informační prvek," podotkl k tomu Dobeš.

Od 1. dubna pak bude mít ministerstvo odborného člověka na CERMATu, a ten bude pravidelně informovat o tom, jak příprava na státní maturity probíhá. "Od prvého dubna budu mít osobně klíčového člověka, odborníka na Cermatu, protože odborné zkoušky jsou od 1. 4., který mi bude denně reportovat o průběhu státních maturit," oznámil Dobeš. Také řekl, že do konce března bude informovat vládu o tom, jaké chyby byly v maturitách odstraněny.

Ministerstvo školství a CERMAT totiž před měsícem zveřejnily konečný účet generálky státních maturit. Zkouška odhalila celkem 12 tisíc chyb. Školy tím číslem byly zděšeny, měli strach, že se proti výsledkům opravdových maturit budou studenti bránit u soudu. Ministerstvo je ale uklidňuje, k obavám prý není důvod.  

Ministr rovněž zmínil, že bude nyní chtít denní dohled o průběhu přípravy maturit. Nyní prý "sedí" na CERMATu 40 lidí a až vypukne "Den D", tak tam bude 80 lidí. Pro případ úniku zadání prý budou mít v rukávu záložní variantu, kterou je možné okamžitě použít.

Komisaři, to je jen okrajový problém

Ředitel CERMATu Pavel Zelený dnes ujistil, že maturity jsou připravovány v přísném utajení. Podle něj problém maturitních komisařů je jen okrajovým problémem. Proslýchá se totiž, že komisaři bojkotovali svou práci proto, že měli mít nejasnosti ve smlouvách. „Z1300 komisařů máme již potvrzeno, že nastoupí 1280 komisařů. Ten problém je velmi okrajový, neohrozí průběh maturit," řekl Zelený.

Také zdůraznil, že distribuce testů bude probíhat jako u maturitní generálky, kratší budou ale časy.

Studenti začnou společnou část maturit skládat od 1. května. Písemné práce se budou psát na přelomu května a června.

Novela vyhlášky o maturitní zkoušce nově upravuje, že hodnocení žáka u nepovinné zkoušky bude součástí maturitního vysvědčení.

Právě nepovinnou část si volí řada žáků k doplnění portfolia společné části maturitní zkoušky. Výsledek ale nemá vliv na celkový úspěch žáků a u maturity nebude ani započítaný do průměrného hodnocení.

Ćtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…