Tendr IKEMu se rozrostl na 1,8 miliardy. Úspora byla jen iluzí

29.03.2011 9:42

Pražská nemocnice IKEM vypsala výběrové řízení na nákup chirurgického šití, umělých chlopní a jiných pomůcek. Tendr vyhrála spící firma, která za něj dostane během čtyř let skoro 1,8 miliardy korun. Podle zveřejněných dokumentů to přitom mělo být jen 440 milionů.

Tendr IKEMu se rozrostl na 1,8 miliardy. Úspora byla jen iluzí

Ze zápisu o vyhodnocení tendru vyplývá, že nemocnice uzavřela velmi výhodný a levný obchod. Původní odhad byl dvě miliardy, zakázku ale dostala firma, které IKEM zaplatí jen 440 milionů korun. Je to ovšem cena jen za jeden rok. A soutěž byla vypsána na čtyři, nemocnice tím pádem zaplatí firmě Kardioport čtyřikrát více.

IKEM vytvořil iluzi úspory

„Každopádně zakázka byla zveřejněna tak podivně, že nelze s jistotou říci, jak dlouho potrvá a kolik by měla stát. Formulář tedy uvádí uživatele v omyl a vytváří iluzi úspory," řekl Hospodářským novinám Jiří Skuhrovec z platformy zIndex, která se zabývá hodnocením veřejných zakázek.

O podezřelé zakázce informují Hospodářské noviny už třetí týden. IKEM vypsal zakázku tak, aby se do ní mohli hlásit dodavatelé jen přes zprostředkovatelskou firmu. Soutěže se nakonec zúčastnil jen jeden zájemce - spící firma Kardioport s vlastníky skrytými za anonymní akcie.

Kardioport - firma bez zaměstnanců a bez obratu

Kardioport přitom nikdy nepodnikal ve zdravotnictví, neměl obrat a ve svých kancelářích nemá zaměstnance.

Zakázku zatím neobjasnil ani ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Jeho úřad, pod který nemocnice přímo spadají, nechce zveřejnit smlouvu. Prý se o případ zajímá policie.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…