Soudce zaskočil magistrát. Dokumentem, jak zaříznout VV a Zelené

29.03.2011 11:34

Ústavní soud musel přerušit na třičtvrtě hodiny své jednání, které má dát odpověď na to, zda se budou muset opakovat volby do pražského zastupitelstva. Důvodem přerušení jednání je dokument, který pochází údajně od ODS. Strana si totiž prý nechala vypracovat analýzu, jež má říkat, jaké rozdělení volebních obvodů v komunálních volbách vyloučí z účasti na zastupitelstvu malé strany.

Soudce zaskočil magistrát. Dokumentem, jak zaříznout VV a Zelené

Advokát Roman Felix, který zastupuje Prahu, před Ústavním soudem (ÚS) uvedl, že zmiňovaný dokument vidí poprvé. „Dozvěděl jsem se okolnosti kolem dokumentu včera," přiznal. Podobně hovořil i advokát stěžovatelů Pavel Uhl. 

Dokument u soudu předložil ústavní soudce Vojen Güttler. Ten se poté zeptal právního zástupce magistrátu Felixe, zda je pravda, že měla pražská ODS k dispozici analýzu, jak je třeba rozdělit Prahu, aby se do zastupitelstva nedostaly menší strany.

"Ptal jsem se na to jak vedení magistrátu, tak bývalého náměstka Rudolfa Blažka. Nikdo o žádné takové analýze, která by vznikla na základě objednávky zastupitelů nebo magistrátu nic nevěděl," odpověděl na to Felix.

Šéf Strany zelených Ondřej Liška, který si na volby stěžuje, řekl serveru ParlamentníListy.cz, že obsah dokumentu zná už několik dní. Právník stěžovatelů Uhl ovšem redakci potvrdil, že s tímto materiálem coby možným důkazem nepočítá.

"Ten dokument sám o sobě nic nedokazuje. Nevíme, kdo ho udělal, pro koho ho udělal, kdy ho udělal. To bychom museli dokazovat, že ho udělal někdo pro někoho," vysvětlil Uhl.

Bleskový rozhovor ze soudní místnosti čtěte zde

Protože také Ústavní soud si nechal vypracovat podobný posudek, předseda soudu Pavel Rychetský jednání přerušil do 11.45 hodin. „Soud přeruší řízení do 11.45 hodin. Dokazování ale není ukončeno. Nyní je potřeba, aby obě strany měly čas na prostudování dokumentů," řekl Rychetský.

Autory posudku a expretizy, které si nechal vyhotovit ÚS, jsou politologové Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci a Jan Outlý z Metropolitní univerzity v Praze.

Související:

O co vlastně jde? S informací o dokumentu pocházejícího prý od ODS přišel deník Právo. Podle něj si analýzu, která říká, jaké rozdělení volebních obvodů v komunálních volbách vyloučí z účasti na zastupitelstvu malé strany, nechala vypracovat právě ODS. Vrcholní představitelé pražské občanské demokracie prý ale takový dokument v životě neviděli.

Více zde:

„Ten materiál jsem předkládal do zastupitelstva já, to znamená, že bych asi takovou analýzu měl mít v ruce. Fakt jsem takovou analýzu nikdy neviděl a jestli ji někdo má, ať mi tedy řekne, odkud ji získal a kdo je jejím autorem," řekl ParlamentnímListům.cz Rudolf Blažek z ODS, který jako někdejší náměstek primátora parcelování volebních obvodů loni připravoval.

Právo přitom prezentuje údajný dokument jako „důvěrnou analýzu, kterou si sami občanští demokraté v hlavním městě nechali vypracovat ještě předtím, než loni změnu obvodů odhlasovali v zastupitelstvu".

Šťastný: Takovu analýzu neznám

Ani nové vedení pražské ODS prý o ničem neví. „Nikdy jsem do dnešního dne neviděl žádnou analýzu," uvedl pro ParlamentníListy.cz současný šéf Boris Šťastný.

Naopak existenci dokumentu potvrdil šéf Strany zelených Ondřej Liška. „Silně pochybuji o věrohodnosti jeho (Blažkových) slov," řekl pro ParlamenentníListy.cz Liška.

„Ta analýza existuje a evidentně ji nechal zpracovat někdo z pražské ODS, protože v jejím závěru jsou doporučení, jak se má ODS zachovat, aby i přes pokles preferencí maximalizovala počet mandátů," řekl Liška. Přiznal ale, že důkazy o autenticitě dokumentu nemá.

ÚS může nařídit nové projednání volební žaloby

Nelze předjímat, zda Ústavní soud (ÚS) vyhlásí nález hned po dopoledním veřejném jednání, nebo rozhodnutí odloží na pozdější datum. Předmětem jednání ÚS není výsledek voleb ani samotné opatření, jímž byla Praha rozdělena. ÚS přezkoumává jen verdikt, jímž Městský soud v Praze loni zamítl volební žalobu Strany zelených, SNK ED a Věcí veřejných.

Pokud ÚS stížnost proti tomuto verdiktu zamítne, výsledek voleb zůstane v platnosti. Pokud dá zapravdu stížnosti malých stran, tak zřejmě zruší verdikt městského soudu a nařídí mu nové projednání volební žaloby.

O rozdělení Prahy do sedmi obvodů rozhodlo pražské zastupitelstvo v červnu 2010. Říjnové volby vyhrála v Praze TOP 09, koalici ale vytvořili občanští a sociální demokraté. Žádný mandát po volbách nemá Strana zelených, SNK ED ani Věci veřejné, jimž k zisku zastupitelských křesel nestačilo překonání pětiprocentní klauzule.

U ÚS je Peake, Liška a Witzany

V jednací síni ÚS je za stěžovatele přítomna místopředsedkyně Věcí Veřejných Karolína Peake - v roli poškozené voličky - a šéf Strany zelených Ondřej Liška. Stěžovatele zastupuje advokát Pavel Uhl. Za poškozeného kandidáta je u soudu přítomen i Jiří Witzany ze strany SNK ED.

Na úvod jednání soudce zpravodaj Jiří Nikodým přednesl návrh stěžovatelů. Četl jej téměř hodinu. Veřejně přečetl jejich argumenty, proč bylo jiným rozdělením volebních obvodů v Praze porušeno právo na rovnost hlasů.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, Jan Černý

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…