Právo: Nečas bez Vondry by byl jen kůl v plotě

29.03.2011 11:42

Demokracie v Česku je jako z říše divů nebo v kraji za zrcadlem. Podivuje se nad tím komentátor deníku Právo Martin Hekrdla. Jen u nás mohou politici požadovat odchod Vondry, i když ví, že je to předem prohraný boj.

Právo: Nečas bez Vondry by byl jen kůl v plotě

Alexandr Vondra, zvaný „Eurosaša Promopro", nemohl být odehnán z vlády jako nějaký čeledín. ODS prohlásila, že si nenechá mluvit do vnitřních záležitostí od jiných politických stran ani do toho, kdo jestli se Vondra bude dál účastnit jednání K9.

Nečas bez Vondry by byl jako kůl v plotě

„Jinak to nemohlo dopadnout. Co už by bez Vondry Nečasovi zbylo? Už mu odstavili rádobyzeleného Pavla Drobila, jehož lidé měli tunelovat Státní fond životního prostředí. V politice je jedno, že případ byl odložen. Skvrna těžko pouští," píše Hekrdla.

Pokud by ostatní koaliční strany zapikaly i Vondru, zůstal by Nečas jen kůlem v plotě.

Všichni šli do předem prohraného boje

Všichni prý věděli, že Vondru jen tak lehce neporazí. Hekrdla jako příklad uvádí „vyměknutí" předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Ten minulý týden tvrdil, že situace Vondry je neudržitelná. V pondělí ale kníže prohlásil, že Vondra je „výrazný člen vlády a ještě výraznější člen ODS. Oni si musí vyřešit, co udělají se svým ministrem, který nešťastnými okolnostmi a nešťastným vystoupením zabředl do problému".

V čem spočívá nedůvěra veřejnosti? V kauzách nebo reformách?

„Jako kdyby jádro nedůvěry veřejnosti v Nečasovu vládu spočívalo v roztočených penězích z českého předsednictví EU - a ne z „reformního" vytěžování kapes občanů! Jako kdyby záleželo na tom, že Martin Barták, nařčený americkým podnikatelem a exdiplomatem z úplatnosti, rovna teď končí na ministerstvu financí," píše rozhořčeně Hekrdla.

Odpovídá si tím, že vše závisí jen na „vládě práv, rozpočtové zodpovědnosti a boje proti korupci", jejíž subjekty překypují inovacemi.

Bárta, zastánce demokracie, nabízí Johnovi formu autokracie

Například supervéčkař a zastánce přímé demokracie Vít Bárta vyhlásil svoji kandidaturu na předsedu Věcí veřejných. Zároveň Radku Johnovi nabídl funkci čestného předsedy s právem veta, což je opak jakékoli demokracie.

A takhle to probíhá v říši divů, tedy v České republice, se vším.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…