Ústavní soud zamítl stížnost na volby v Praze

29.03.2011 17:09

Soudci Ústavního soudu (ÚS) zamítli stížnost na průběh voleb v Praze. Komunální volby do pražského zastupitelstva se tak nebudou muset opakovat.

Ústavní soud zamítl stížnost na volby v Praze

Ústavní soud (ÚS) dnes zamítl stížnost menších stran proti rozdělení města do sedmi volebních obvodů. Zároveň soudci odmítli návrh na zrušení části zákona o volbách do zastupitelstev obcí. Sporná část normy stanovuje, že obec lze rozdělit do obvodů nejpozději 85 dní před konáním voleb. Podle malých stran jde o příliš krátkou lhůtu. 

Na Ústavní soud se obrátila Strana zelených, SNK ED a Věci veřejné. Spolu s osmi Pražany ve stížnosti tvrdili, že rozdělení města na obvody porušilo jejich práva. Po ÚS strany žádaly, aby nařídil Městskému soudu v Praze nové projednání volební žaloby, kterou pražští soudci původně zamítli. ÚS požadavku nevyhověl, cesta k opakování voleb se tak tím zavřela.

Soudce zpravodaj Jiří Nikodým nyní čte odůvodnění nálezu.

Zástupci menších politických stran v závěrečných řečech označili rozdělení Prahy za účelové. "Byli jsme významně poškozeni a zkráceni na svých právech," uvedl předseda zelených Ondřej Liška.

Souvisejicí:

Místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake upozornila přde senátem na nepřehlednost obvodů. Řekla, že nepřehledný systém navíc mátl voliče a nikdo přádně nevěděl, kdo kde vlastně kadiduje. "Systém je podle mého názoru nepřehledný a občanům nejasný. Zásadně nesouhlasím s tvrzením, že rozdělení Prahy volby zjednodušilo," uvedla Peake.

Advokát menších stran Pavel Uhl byl pak toho názoru, že  je třeba volby zopakovat, protože jiná cesta k nápravě už není možná.

Právník magistrátu varoval před zpolitizováním
    

Jiný názor měl ale právní zástupce magistrátu Roman Felix. Podle něj má spor politické pozadí. Advokát ve své řeči také rozebral lhůty, na něž si žalobci stěžovali. "Prováděli jsme porovnání  s lhůtami jiných států, celkem pěti a Česko je na druhém místě. Pětaosmdesátidenní lhůta nijak nevybočuje a je na druhém místě z hlediska přiměřenosti voleb," zmínil k tomu.  

Volby v Praze vyhrála TOP 09, ale koalici utvořili sociální a občanští demokraté. ODS a ČSSD mají dohromady v třiašedesátičlenném zastupitelstvu 34 křesel. Zelení spolu se SNK ED získali 5,9 procenta hlasů, Věci veřejné dostaly 5,66 procenta hlasů. Přesto tyto menší strany nemají v zastupitelstvu žádné mandáty, i když překročily pětiprocentní hranici.

Psali jsme:

O rozdělení Prahy do sedmi obvodů rozhodlo pražské zastupitelstvo v červnu 2010, kdy měla ještě většinu ODS. Za každý obvod je v zastupitelstvu devět mandátů. Počet oprávněných voličů v obvodech přitom kolísá od přibližně 125.000 do 146.000. Opatření ještě před říjnovými volbami posoudil Nejvyšší správní soud a dospěl k závěru, že míra nerovnosti hlasů nepřekračuje přijatelnou mez.

Zajímavé je, že ústavní soudci ve svém nálezu  nebyli jednotní. Médiím to řekl generální sekretář soudu Tomáš Langášek. "Soudci nebyli jednotní. Texty nálezu a odlišných stanovisek budou zveřejňovány průběžně, jakmile budou k dispozici," řekl pro ČTK Langášek.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…