Na K9 nemají Hegerovy návrhy šanci na úspěch. ODS je odmítla

29.03.2011 15:50

Těsně před jednáním koaličních špiček se nejsilnější vládní strana ODS postavila proti návrhům ministra zdravotnictví za TOP 09 Leoše Hegera. Vadí jí pomalý přístup ke klíčovým reformním zákonům, informuje Aktuálně.cz.

Na K9 nemají Hegerovy návrhy šanci na úspěch. ODS je odmítla

Osamocen zůstal se svými návrhy ministr zdravotnictví za TOP 09 Leoš Heger. Proti nim se těsně před jednáním koaličních špiček postavila ODS, která považuje ministrův přístup ke klíčovým reformním zákonům za příliš pomalý. Nelíbí se jí také to, že chce Heger zvyšovat poplatky u lékaře. Nejdříve podle občanských demokratů musí předložit šest reformních zákonů.

„Potom se teprve budeme moci bavit o zvyšování poplatků," uvedl pro Aktuálně.cz poslanec a předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný. Proti vyšším poplatkům u lékaře se překvapivě postavil i bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Ten přitom před několika lety jako první rozhodl, že se bude za péči ve zdravotnictví platit.

ODS chce kompletní balík šesti reformních zákonů

Heger musí vyřešit situaci, při níž hrozí, že v jeho resortu bude v příštím roce chybět až jedenáct miliard korun. Je to zejména proto, že se zvýší DPH a platy ve zdravotnictví. Ministr proto nyní hledá různé způsoby, jak ušetřit. Občanští demokraté sami nenavrhli, jak by bylo možné reálně peníze v resortu získat. Pouze zopakovali, že úspory lze získat například redukcí akutních lůžek.

Podle nich je klíčové, aby od 1. ledna 2012 začaly platit reformní zdravotnické zákony. Na tom se loni dohodla koalice. ODS na ministra tlačí, aby šest zákonů předložil v jednom balíku. „Jeden bez druhého jsou jen torzo a nelze o nich diskutovat," vyjádřil se člen zdravotního výboru a poslanec Marek Šnajdr. Ten dodal, že je nutné, aby ministr zákony předložil do sněmovny nejpozději v červnu.

Se zvýšením poplatků už ministr v koalici tvrdě narazil

Přitom ale Heger plánoval, že se v červnu zákony teprve dostanou na jednání vlády. Ministr zdravotnictví jako jednu z možností, jak najít zdroje pro svůj resort navrhl radikální zvýšení poplatků, které už v této podobě odmítá opozice. Hegerův záměr odmítli oba koaliční partneři, po Věcech veřejných i ODS.

K věci:

Heger hodlá zvednout poplatky u lékaře 

Šnajdr: Jestli bude Heger dobrým ministrem, bude jasné za rok 

Výdaje pojišťoven vzrostly o devět procent, příjmy byly menší 

Foto: Heger.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…