Hulinský (ČSSD): Potřebujeme dialog koalice s opozicí o Bílé knize

05.05.2011 8:15

Obávám se však, že co navrhuje ministr obrany Alexandr Vondra v Bílé knize, je pokračováním dosavadního chaosu. Například jeho nápad na rušení letky bojových vrtulníků ruských typů Mi - 24/35 je toho důkazem.

Hulinský (ČSSD): Potřebujeme dialog koalice s opozicí o Bílé knize

Souhlasím s myšlenkou, že je potřeba pro delší časový horizont stanovit vizi, jak se má Armáda České republiky vyvíjet, kolik má mít vojáků, jak má být vyzbrojena a podobně. Neexistence takové zásadní koncepce je pod palbou kritiky samotných vojáků. Ti si právem stěžují na to, že navenek reforma stíhá reformu, ale ve skutečnosti se toho mění jen málo.¨

Když se například řekne, že se zruší posádka v Táboře, a pak na poslední chvíli přijde změna, že v Táboře vojsko zůstane, tak to je chaos, to není reforma. Je potřeba si také uvědomit, že bezmyšlenkovité rušení posádek nepoškozuje jenom vojáky a jejich rodiny, ale rovněž dotyčná posádková města. Jejich starostové právem upozorňují na to, že kvůli odchodu armády ztratí mnoho pracovních příležitostí, protože vojáci nežijí ve vzduchoprázdnu, ale dávají práci i mnoha dalším lidem, třeba v obchodech, kam chodí nakupovat.


Obávám se však, že co navrhuje ministr obrany Alexandr Vondra v Bílé knize, je pokračováním dosavadního chaosu. Například jeho nápad na rušení letky bojových vrtulníků ruských typů Mi - 24/35 je toho důkazem. Přitom tyto stroje byly nedávno opraveny za dvacet milionů korun. Opět chybí jasné zdůvodnění proč je budeme rušit. Jenom proto, že jsou drahé a ušetříme? To by byla chyba, armáda nikde ve světě není lacinou záležitostí. My si musíme říct, jestli takové vrtulníky potřebujeme, nebo nepotřebujeme a proč. A jestli by v budoucnu neměly být tyto starší stroje nahrazeny moderními. Já osobně se domnívám, že je potřebujeme.

Ostatně i vojenští odborníci zdůrazňují, že jsou důležitou součástí podpory operací pozemních vojsk. Myslím, že potřebujeme skutečný dialog představitelů vládní koalice a opozice společně s odborníky o budoucnosti Armády České republiky. Seminář pro poslance v délce dvou hodin a občasné prezentace v Parlamentu nám nemohou stačit. Jde o osudy lidí a také o miliardy korun.

JUDr. Petr Hulinský (ČSSD),
stínový ministr obrany

Související:

Bezpečnostní rada státu projednala Bílou knihu o obraně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…