Šťastný vítá verdikt Ústavního soudu. Těší se na to, až opozice začne pracovat

29.03.2011 16:28

Zatímco poslanec a předseda pražské ODS Boris Šťastný nad verdiktem Ústavního soudu, který zamítl stížnost na průběh voleb v Praze, jásá, poslankyně za Věci veřejné Karolína Peake a předseda Strany zelených Ondřej Liška hovoří o velkém zklamání. Do Štrasburku ovšem Peake ani Liška svou žalobu nepoženou.

Šťastný vítá verdikt Ústavního soudu. Těší se na to, až opozice začne pracovat

Ústavní soud (ÚS) dnes zamítl stížnost menších stran proti rozdělení města do sedmi volebních obvodů. Zároveň soudci odmítli návrh na zrušení části zákona o volbách do zastupitelstev obcí. Sporná část normy stanovuje, že obec lze rozdělit do obvodů nejpozději 85 dní před konáním voleb. Podle tvrzení malých stran jde ale o příliš krátkou lhůtu, což si však ústavní soudci nemyslí. 

Reakce politiků nad verdiktem Ústavního soudu ale na sebe nenechaly dlouho čekat. Předseda pražské ODS Boris Šťastný si již mne ruce nad tím, jak političtí oponenti "už bez výmluv a fňukání" začnou naplno pracovat pro Prahu.

Související:

„Od samého počátku jsem stále dokola říkal, že podzimní volby v Praze proběhly v souladu se zákonem a ani na sekundu jsem nepřipustil úvahy, že by mohly být zrušeny. Rozhodnutí US si vážím, nicméně dnešní den je pro mne stejný, jako ty předtím. Od časného rána pracuji a na nic se nevymlouvám. Jsem rád, že naši političtí oponenti už nadále nebudou moci zneužívat politické nestability vyvolané ústavní žalobou a konečně i oni, stejně jako my, bez výmluv a fňukání začnou naplno pracovat ve prospěch Pražanů," uvedl pro ParlamentníListy.cz Šťastný.

Napsali jsme:

Na Ústavní soud se obrátila Strana zelených, SNK ED a Věci veřejné. Spolu s osmi Pražany ve stížnosti tvrdili, že rozdělení města na obvody porušilo jejich práva. Po ÚS strany žádaly, aby nařídil Městskému soudu v Praze nové projednání volební žaloby, kterou pražští soudci původně zamítli. ÚS požadavku nevyhověl, cesta k opakování voleb se tak tím zavřela.

V jednací síni Ústavního soudu za stěžovatele vystoupila místopředsedkyně Věcí Veřejných Karolína Peake - ta byla v roli poškozené voličky - a šéf Strany zelených Ondřej Liška. 

Peake: ÚS dal najevo, že k ovlivnění rozdělení mandátu došlo

Peake  v rozhovoru pro Českou televizi uvedla, že Věci veřejné plně respektují rozhodnutí ústavních soudců. Pro ParlamentníListy.cz navíc zmínila, že strana zřejmě předloží novelu volebního zákoníku.

"ÚS ve svém rozhodnutí dal najevo, že k ovlivnění rozdělení mandátu došlo, nelze však prokázat, že se jednalo o úmysl poškodit menší strany. Je na nás, abychom předložili nový volební kodex v takové podobě, která podobné manipulace nedovolí," konstatovala pro ParlamentníListy.cz Peake.

"Bude nás ale velmi zajímat ten disentní (menšinový) posudek, jenž bude podávat pět soudců," dodala pak Peake v televizi.

Poslankyně VV tím reagovala na to, že ústavní soudci ve svém nálezu nebyli jednotní, což zveřejnil generální sekretář soudu Tomáš Langášek. "Soudci nebyli jednotní. Texty nálezu a odlišných stanovisek budou zveřejňovány průběžně, jakmile budou k dispozici," řekl Langášek.

Liška: Proti nálezu není již odvolání. Musíme se s tím smířit

„V tomto smyslu je rozsudek konečný a proti nálezu Ústavního soudu není odvolání," překvapil pak v reakci Liška. Spekulovalo se totiž, že se strany budou chtít odvolat k Evropskému soudu ve Štrasburku.

„Není odvolání a já si z toho odnášim to, že se nám nepodařilo prokázat účelovost jednání ODS, což pak ovlivnilo negativně i dělbu mandátů. Je jen jediná cesta, aby nedocházelo k zneužívání zákona. Proto budeme podporovat Věci veřejné, aby iniciovaly legislativní změny v parlamentu," dodal Liška.

Psali jsme:

O rozdělení Prahy do sedmi obvodů rozhodlo pražské zastupitelstvo v červnu 2010, kdy měla ještě většinu ODS. Za každý obvod je v zastupitelstvu devět mandátů. Počet oprávněných voličů v obvodech přitom kolísá od přibližně 125 tisíc do 146 tisíc. Opatření ještě před říjnovými volbami posoudil Nejvyšší správní soud a dospěl k závěru, že míra nerovnosti hlasů nepřekračuje přijatelnou mez.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová, Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …