Prezident Václav Klaus udělil milosti

30.03.2011 11:15

Prezident republiky Václav Klaus se ve středu dne 30. března 2011 rozhodl vyhovět dalším žadatelům o milost. Ve většině případů ho k tomu vedly humanitární důvody.

Prezident Václav Klaus udělil milosti

1.                Demba Demba, státnímu občanu Maliské republiky, prominul dvouletý trest vyhoštění uložený za výtržnictví. Přihlédl k tomu, že jmenovaný by v důsledku odsouzení musel opustit ČR a zanechat zde svoji manželku, která má české státní občanství. Pan Demba žije v ČR již 5 let a nebyl v minulosti na území ČR trestán.

2.                MUDr. Václavu Dvorskému prominul zbytek trestu odnětí svobody uložený za ublížení na zdraví. Přihlédl k jeho závažnému zdravotnímu stavu, pro který byl panu Dvorskému výkon trestu přerušen. Pan Dvorský dosud žil bezúhonným a společnosti prospěšným životem, téměř polovinu trestu již vykonal a  v minulosti nebyl trestán.

3.                Miloslavu Fraňkovi prominul zbytek trestu zákazu řízení motorových vozidel uložený za maření výkonu úředního rozhodnutí. Přihlédl k tomu, že pan  Franěk body v bodovém hodnocení řidiče získal mimo jiné i za to, že nebyl při jízdě připoután bezpečnostním pásem. To však M. Franěk ze zdravotních důvodů nemohl učinit. Jmenovaný vozí syna, který je v invalidním důchodu. Peněžitý trest již uhradil.

4.                Lence Herákové prominul trest odnětí svobody uložený za krádež. Přihlédl k tomu, že jmenovaná skutek spáchala na popud svého bývalého manžela, kterým byla dlouhodobě psychicky i fyzicky týrána. Nyní sama vzorně pečuje o své čtyři nezletilé děti, které by v případě jejího nástupu výkonu trestu musely být umístěny do dětského domova. Žádost podpořil i městský úřad v místě bydliště.

5.                Janu Marešovi přeměnil trest odnětí svobody uložený za zanedbání povinné výživy zpět na trest obecně prospěšných prací. Přihlédl k tomu, že jmenovaný dlužné výživné již uhradil a manželé spolu nyní opět žijí ve společné domácnosti.

6.               Davidu Hanuschovi prominul zbytek trestu odnětí svobody v trvání 51 dnů uloženého za krádež. Přihlédl k tomu, že ke skutku došlo před 12 lety a jmenovaný více než dvě třetiny trestu již vykonal. Pan Hanusch nyní již žije řádným životem a dlouhodobě se léčí.

7.                Ing. Jiřímu Podhajskému prominul trest odnětí svobody uložený za úvěrový podvod. Přihlédl k jeho závažnému onemocnění, pro které je jmenovaný v plném invalidním důchodu. Pan Podhajský nebyl v minulosti trestán.

8.               Karlu Baštovi prominul zbytek trestu odnětí svobody uloženého za pokus vraždy a poškozování cizí věci, a to pod podmínkou, že se jmenovaný po dobu 5 let od udělení milosti nedopustí trestného činu. Prezident přihlédl k dosavadnímu řádnému životu jmenovaného, který v místě bydliště požívá dobré pověsti. Pan Bašta se skutku dopustil v afektu při ochraně svého majetku a dobrovolně se výrazně finančně podílel na zmírnění jeho následků. Část trestu již vykonal a v minulosti nebyl trestán. Žádost podpořil i starosta z místa bydliště. 

9.           Ing. Jiřímu Kotíkovi prominul zbytek trestu odnětí svobody uložený za podvod, a to pod podmínkou, že se jmenovaný po dobu 5 let od udělení milosti nedopustí trestného činu. Přihlédl při tom k tomu, že ke skutku došlo  před čtrnácti lety, odsouzený v minulosti nebyl nikdy trestán, již jednou mu byl výkon trestu přerušen z důvodu stížnosti pro porušení zákona, kterou v prospěch odsouzeného podala ministryně spravedlnosti. Podobně se v jeho prospěch vyjadřuje i odborný posudek vypracovaný Národohospodářskou fakultou Vysoké školy ekonomické. Prezident též přihlédl ke složitým rodinným poměrům odsouzeného.

Radim Ochvat

ředitel Tiskového odboru

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Klaus.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Kobza: Kdy tu bude Chalifát?

16:24 Jiří Kobza: Kdy tu bude Chalifát?

Sobotní demonstrace hamburských islamistů mávajících nápisy Chalifát je řešení, Chceme chalifát, pos…