Zásah v Libyi je nutný, shodují se Češi. Ale bez nás, dodávají

30.03.2011 12:09

Většina Čechů má velký zájem o informace z protesty zmítané Libye. Zásah v této zemi považuje za nutný, účast českých vojáků však příliš nepodporuje.

Zásah v Libyi je nutný, shodují se Češi. Ale bez nás, dodávají

Podle většiny Čechů je současná situace v Libyi tak vážná, že vyžaduje vnější vojenský zásah. Aktivní účast českých vojenských jednotek v této jihoafrické zemi ale drtivá většina občanů Česka odmítá. Vyplynulo to z aktuálního výzkumu společnosti SANEP.

Čechy Libye zajímá

Z jeho závěrů vychází také fakt, že většina Čechů se o dění v Libyi zajímá a se zájmem jej sleduje. Ke kladné odpovědi ohledně zájmu o zprávy ze severu Afriky se přiklonilo až  77,8 respondentů oslovených společností SANEP.

Celá zpráva SANEPu ZDE

Názor, že situace v Libyi byla natolik vážná, aby si vyžádala koordinovaný vojenský zásah spojenců v čele s Francií či USA, zastává 43,7% dotázaných.

S přijetím rezoluce RB OSN č. 1973 k Libyi, která dovoluje spojencům mimo jiné užít všech nutných prostředků, včetně vojenských, k ochraně libyjského civilního obyvatelstva, vyslovilo souhlas 49,7% dotázaných.

Civilisté jako priorita

"Souhlasný názor většiny je pravděpodobně ovlivněn spojeneckým ujištěním, že prioritou je ochrana civilistů a nikoliv svržení Muammara Kaddáfího," píše SANEP v doprovodné zprávě k výzkumu. 

Výrazná většina dotázaných respondentů (70,1%) se ale staví proti přímé a aktivní účasti České republiky ve vojenských akcích na území Libye vedených proti Muammaru Kaddáfímu.

"Negativní postoj domácí populace k případnému zapojení ČR do vojenských operací zaměřených proti Muammaru Kaddáfímu, může souviset se negativními zkušenostmi s válkou v Iráku či vojenskými operacemi NATO v Afghánistánu," vysvětluje možný důvod postoje většiny Čechů SANEP. 

Internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 24. - 29. března 2011 na vybrané skupině 10.691 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let.

Více k výzkumům:

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…