Stráský neví, co s minitendry pro šumavské dřevorubce. Možná je zruší

30.03.2011 14:05

Správa Národního parku Šumava začíná opět vyhlašovat takzvané minitendry na práci v lese. Upozornil na to Český rozhlas. Podle jeho zjištění se dřevorubci o minizakázky hlásí na základě Lesního informačního systému. Ten je známý pod zkratkou LesIS.

Stráský neví, co s minitendry  pro šumavské dřevorubce. Možná je zruší

Lesní informační systém je prý velmi transparentní.  „Mohou do něj registrovaní dřevorubci nahlížet a zjišťovat, kdo jednotlivé zakázky získal. LesIS také velmi přesně eviduje těžbu. Jenže nový ředitel národního parku Jan Stráský chce systém zrušit," uvedl k tomu rozhlas.

Podstata minitendrů je prý velmi jednoduchá: Zájemci o zakázku se přihlásí do systému přes počítač a ten automaticky na základě nejnižší ceny vybere vítěze. Pět minut po ukončení soutěže už každý ví, kdo vyhrál a za kolik.

Ovšem s tímto způsobem výběru podle Radiožurnálu nesouhlasí někteří místní starostové. Podle nich je administrativně náročný. Je to prý také jasná snaha otevřít cestu velkým firmám k rozparcelování Šumavy.

Stráský: Hlavní smysl minitendrů se minul účinkem 

„Já to také tak beru. Lesníci někteří jsou spokojení, někteří ne. Není pravda, že dřevařsko lobby chtějí zrušit minitendry, poněvadž vyhovují obcím. To není pravda. Většina těch agresivnějších starostů s tím nejsou spokojeni a chtějí to měnit," uvedl k tomu šéf Národního parku Jan Stráský.

Podle něj se ale minul účinkem hlavní smysl minitendrů - dát práci šumavským dřevorubcům. „Chci říci, že nejlépe by bylo, kdyby na Šumavě pracovali zaměstnanci. Přijmu 200 zaměstnanců a žádné výběrové řízení nevypisuji. Ale to říkám jenom proto, že je to triviální a přijde na to každý. Přesto to národní park nedělá a vymýšlí tyhle složité systémy. Ale abych vám řekl, jak to udělám, to opravdu nevím," řekl dále k problému Stráský.

Evidence těžby a zadávání minitendrů přes systém LesIS funguje na Šumavě už třetím rokem.jen díky němu prý mají šumavští dřevorubci. Jak ale rozhlas na druhou stranu dodal, lidé ze správy Národního parku - ti, co  minitendry většinou chválí - by je nyní chtěli rozšířit třeba i na stavební zakázky. Bude tak jen na ředitel Stráském, jak se k problému postaví.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…