Julínek pacientům: Stovka za hospitalizaci být zavedena musí

30.03.2011 14:20

Pro příští rok potřebuje ministr zdravotnictví Leoš Heger sehnat navíc minimálně deset miliard pro potřeby resortu. Před týdnem přišel na K9 s návrhem na zvýšení všech poplatků, při včerejším jednání se už spokojil jen s tím, co je v souvislosti s poplatky uvedeno v koaliční smlouvě.

Julínek pacientům: Stovka za hospitalizaci být zavedena musí

S plánem získat pro resort potřebných deset miliard korun pomocí zvýšení všech poplatků neuspěl u koaličních špiček ministr zdravotnictví Leoš Heger. Na včerejším jednání K9 se zástupci ODS, TOP 09 a VV jen dohodli, že se zvýší platba za pobyt v nemocnici na 100 Kč za den. „Bude se také platit za návštěvu specialisty bez doporučení praktického lékaře. Kolik pacient zaplatí, jsme ale zatím nedořešili. Bude to ale mezi 90 a 200 korunami," uvedl Heger.

„Poplatek za návštěvu specialisty je nesmyslný a neměl by být vůbec zaveden," reaguje na to pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. „Reformní zákony jsou pro stabilitu zdravotnictví a pacienty důležitější než jednorázové nalití peněz v tomto případě přes poplatky, nicméně 100 Kč za hospitalizaci je v koaliční dohodě," dodává o něco smířlivěji.

ČLK nemá do stanovování standardů co mluvit

V koaliční smlouvě se píše, že poplatek za hospitalizaci se přiblíží reálným nákladům za tzv. hotelové služby a že se zvýší regulace za návštěvu ambulantního specialisty bez doporučení. Že by ODS na nějaké zvýšení poplatků už kývla, ale popírá popírá předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný, jehož strana považuje otázku poplatků v tuto chvíli za podružnou. Klíčové je pro ni stanovit co nejrychleji, co je standard a co už nadstandard.

Na tom by se podle Věcí veřejných měla podílet i Česká lékařská komora. „Nevidím důvod pro účast ČLK. Za poskytovatele by v týmu měli být experti z odborných společností Jana Evangelisty Purkyně, za plátce pochopitelně pojišťovny a nesmí chybět ani zástupci ministerstva," předestřel Šťastný pro ParlamentníListy.cz svou představu o složení odborného týmu.

Jen ODS disponuje silným ideovým zázemím pro zdravotnictví

Nejsilnější vládní strana požaduje, aby se šest reformních zákonů dostalo do sněmovny nejpozději v červnu a v souvislosti s jejich pomalejší tvorbou zaznívají hlasy o nepřipravenosti TOP 09 na tento resort. „ODS je jedinou stranou, která disponuje silným ideovým zázemím pro oblast zdravotnictví, TOP 09 neměla o reformách představu a nemá ji ani teď," tvrdí Šťastný.

Uznává nicméně, že rozdělení resortů bylo dílem povolební dohody a momentálně se na něm nedá nic měnit. „Počkejme, jak se ministru Hegerovi podaří naložit s potenciálem, který jsme mu v podobě našich představ o reformě předali," naznačuje expert ODS na zdravotnictví, že koaliční partner by mohl při práci na reformě čerpat z už připravených materiálů.

ČSSD považuje zdražení lékařské péče pro pacienty za nepřijatelné

I když ministr Heger proti minulému týdnu výrazně ubral z požadavků na zvýšení poplatků, u opozice mu to stejně nepomohlo. „Je to pro nás nepřijatelné zdražení lékařské péče pro pacienty, což je vytváření péče pro bohaté a chudší," kritizuje pro ParlamentníListy.cz záměr koaličních stran stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath.

„Česká lékařská komora nesouhlasí se zvýšením regulačního poplatku při návštěvě specialisty bez doporučení praktického lékaře," přidává se pro ParlamentníListy.cz prezident ČLK Milan Kubek. „Ale souhlasíme se zvýšením poplatku za hotelové služby v nemocnici, zde nejde o regulační poplatek. Avšak jen za předpokladu, že bude obdobně jako například v Německu omezen počet dní, za které se v rámci roku platí," dodává Kubek.

K věci:

Heger zvedl ze židle Svaz pacientů: Zvýšení poplatků? Šílenost 

Zvýšení poplatků je jenom humbuk, říká Heger 

Na K9 nemají Hegerovy návrhy šanci na úspěch. ODS je odmítla 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …