Začleňování musí začít co nejdříve, říká Šimáček

30.03.2011 20:21

Podle šéfa Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka se nyní Česko musí zaměřit na co nejlepší vzdělání pro děti ze sociálně vyloučených rodin.

Začleňování musí začít co nejdříve, říká Šimáček

České republika je dlouhodobě kritizována, že děti, které nejsou postižené, jen kvůli rodinnému zázemí zaostalé, posílá do zvláštních škol. Tímto problémem se již zabývala Evropská unie, současné ministerstvo školství pod vedením Josefa Dobeše z Věcí veřejných se ale k jakýmkoli krokům nemá.

„Je nutné, abychom dostali do rodin sociální i vzdělávací aktivity," zdůraznil Šimáček ve středečních Impulsech Václava Moravce. Poradci a asistenti by tak do sociálně problematických rodin měli přicházet co nejdříve po narození dítěte. Dokonce by bylo žádoucí přednostně nabízet místa v mateřských školkách právě sociálně znevýhodněným domácnostem.

Včasná pomoc znevýhodněným

Problematickým dětem by se pak měla věnovat speciální péče, aby byly schopny zvládnout stejnou látku, jako jejich spolužáci.

Agentura pro sociální začleňování je nyní přetížená. Již letos ví, že nebude moci vyhovět žádosti 11 obcí, které potřebují pomoc s místní nepřizpůsobivou menšinou.

„Považuji za nutné, abychom do budoucna vůbec nikoho neodmítali", dodal k tomu Martin Šimáček.

Kam dál:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…