Lázně už nebudou za odměnu, plánuje Heger

31.03.2011 8:12

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) plánuje snížit částku, kterou pojišťovny přispívají pacientům na lázeňskou péči. Dnes jsou to skoro tři miliardy korun. Ministerstvo by tak mohlo uspořit necelou polovinu.

Lázně už nebudou za odměnu, plánuje Heger

Na lázeňství se Heger zaměřil, protože se mu nepodařilo prosadit velké úspory ve zdravotnictví. Prošlo mu jen rušení akutních lůžek a reforma lázeňství. Podle náměstka ministra Petra Noska se má změnit seznam léčebných postupů.

Platit si polovinu ceny

Pacienti si tak nejspíš budou muset platit za ubytovaní a stravu, což tvoří zhruba polovinu nákladů. Nehrozí ovšem, že by došlo k úplnému zrušení příspěvku na lázně, a nebude zrušeno úplné hrazení lázní pro některé pojištěnce.

Vybraní pacienti se tam dostanou s plnou podporou státu. Jediné, co budou platit, je poplatek 60 korun za den a lázeňská taxa.

Reforma lázeňství by měla projít

Ministr Heger seznámí se změnami proplácení lázní koaliční partnery na schůzi K9. „Myslím, že lázeňské pobyty se někdy zneužívají a jezdí na ně lidé, kteří je úplně nutně nepotřebují," řekl deníku MF Dnes poslanec a lékař Jiří Štětina (VV).

Do lázní jezdí převážně lidé s problémy pohybového ústrojí. Pro ně by se měla dotovaná péče zachovat. Štětina by posílal do lázní také lidi, co mají nemocné srdce.

Samotných lázní by se snížení dotací na péči nemělo dotknout. Dnes jsou většinou zaměřeny na komerční podnikání a procedury, které si objednávají lidé na dovolených. Nepředpokládají se proto protesty podnikatelů v lázeňství.

Do lázní se nejezdí za odměnu

„O omezení plateb na lázně už uvažuje ministerstvo delší dobu. V Česku pořád přetrvává představa, že do lázní se jezdí hlavně za odměnu, ale není to úplně pravda. My bychom asi netrpěli ale existují jiná lázeňská střediska, jejichž podnikání stojí na klientech pojišťoven víc," sdělil MF Dnes ředitel Lázní Luhačovice Josef Krůžela.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…