Heger připravuje balíček reforem ve zdravotnictví

31.03.2011 10:52

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vytváří koncepci 25 zákonů, které změní systém zdravotnictví v Česku. O prvním balíku čtyř zákonů by se mělo jednat ve Sněmovně už na konci června. Bude v něm novela zákona o zdravotním pojištění a tři reformní zákony – o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě.

Heger připravuje balíček reforem ve zdravotnictví

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, připravovaná ministrem Hegerem, má umožnit připlácení za nadstandard. Přitom vše, co se dnes poskytuje na zdravotní pojišťovnu, by bylo standardem. Speciální výkony nebo lepší umělé klouby by byly součástí nadstandardní péče, zjistl to deník Právo.

Pacient bude moci konzultovat s druhým lékařem

Podle zjištění deníku Právo má návrh zákona o zdravotnických službách obsahovat práva a povinnosti pacientů, poskytovatelů zdravotnických služeb a zdravotnických pracovníků. Praktický lékař bude muset kupříkladu zajistit nepřetržitou péči o registrované pacienty, včetně prohlídky těl zesnulých.

Pacient bude mít právo na úplné informace o svém zdravotním stavu. Bude určeno, kam může pacient podávat stížnost na postup šetření. Nejdřív to bude řešit poskytovatel péče a při nesouhlasu se pacient může obrátit na krajský úřad.

V případě nutnosti podstoupit vážný zdravotní výkon jako je amputace končetiny nebo ozařování v důsledku onkologického onemocnění, bude mít pacient právo poradit se o správnosti diagnózy a léčby s druhým lékařem.

Záchranář dostane možnost neposkytnout pomoc

Návrh zákona o specifických zdravotních službách upravuje podmínky například pro asistovanou reprodukci, umělé ukončení těhotenství, sterilizaci, kastraci, změnu pohlaví nebo ochranné léčení. Pacient bude muset být před svědky poučen o výkonu a rizicích a poté takové poučení podepsat.

Posledním reformní zákon se týká záchranné služby. Stanovuje dobu dojezdu záchranky v rozmezí 10 až 20 minut. Doposud to bylo 15 minut. Bude to záviset na vzdálenosti a přírodních podmínkách . Pokud by poskytování pomoci ohrožovalo život nebo zdraví záchranářů, zákon dovoluje ji neposkytnout.

Související:

Heger je jedním z lékařů roku. Ocenila jej Unie pacientů 

Heger zvedl ze židle Svaz pacientů: Zvýšení poplatků? Šílenost 

Heger se sejde s NERVem kvůli dopadům zdravotnické reformy 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…