Bylo to jinak. Vondra nepodrazil, sliboval za něj prý Nečas

31.03.2011 15:00

Ministr obrany Alexandr Vondra se ohradil proti tvrzením, že při jednání K9 o kauze ProMoPro slíbil poslat šéfovi poslanců TOP 09 Petru Gazdíkovi text projevu, který minulý týden přednesl ve sněmovně. Slíbil to za něj premiér, na to mám svědky, dušuje se ale předseda poslaneckého klubu Gazdík.

Bylo to jinak. Vondra nepodrazil, sliboval za něj prý Nečas

Ministr obrany Alexandr Vondra neporušil žádný slib, který kdy dal předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 Petru Gazdíkovi. Vyplývá to z ministrova vyjádření pro ParlamentníListy.cz, jímž uvádí na pravou míru informace, že slíbil koaličnímu partnerovi zaslat text svého projevu ještě předtím, než ho minulý čtvrtek přednesl ve sněmovně.

Tolik diskutovaný projev byl vyústěním jednání K9 z předchozího večera, při němž zástupci TOP 09 tvrdili, že Vondrova kauza poškozuje vládu a že by měl zvážit rezignaci. Nakonec účastníci schůzky dohodli kompromis, že ministr Vondra přednese ve sněmovně projev, jímž se za kauzu ProMoPro omluví a přijme za ni politickou odpovědnost.

SLEDUJEME téma kauza Vondra

Žádný slib jsem nedal, brání se Vondra

Vondrův projev ve sněmovně však rozzuřil oba koaliční partnery. Šéf poslanců TOP 09 mluvil o podrazu a vyzval ministra k odstoupení. Kromě obsahu a tónu projevu mu vadilo i to, že ho nedostal předem, jak bylo dohodnuto. „Slíbil mi text projevu poslat a nedodržel to," uvedl ve středu Gazdík pro ParlamentníListy.cz jeden z důvodů, proč už Vondrovi nevěří a proč nechce, aby se za ODS zúčastňoval jednání K9.

Tato informace se ale nezamlouvala na ministerstvu obrany, a tak ji uvedlo na pravou míru. „Ministr Vondra žádný slib o zaslání projevu Petru Gazdíkovi nedal. Nabídl mu svou čtvrteční účast na poslaneckém klubu TOP 09, což ale pan Gazdík odmítl," reagoval na článek ParlamentníchListů.cz Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany.

Koaliční partner čekal, že slib premiéra je pro ministra závazný

Upřesnění přijímá i Petr Gazdík, ale na podstatě věci to podle něj nic nemění. „Na jednání nám to slíbil pan premiér Nečas, takže bych předpokládal, že to, co řekne jeho premiér, dodrží. A na ten slib mám svědky. Ještě premiér dodal, ať to pan Vondra pošle mně, že mi věří. Asi měl na mysli, že to hned neposkytnu médiím," líčí Gazdík pro ParlamentníListy.cz, jak dohoda vznikla.

Vondrovu účast na klubu prý nepožadoval, protože čekal, že bude mít k dispozici text toho projevu, jak to za ministra slíbil premiér Nečas. I když mu nepřišel, tak se u poslanců TOP 09 zaručil, že se Vondra veřejně omluví, a přemluvil je ke zdrženlivosti. „Když už klub končil, tak mi pan Vondra poslal sms, jestli má přijít. To už ani nebylo vhodné, když jednání končilo, tak jsem mu odepsal, že už je zbytečné, aby chodil," uvádí Gazdík.

Při jednáních je třeba partnerům věřit

Pak přišel Vondrův projev a bouře nevole u koaličních partnerů ODS. Od ministra v poslední době vychází podle Gazdíka většina slov zastírajících podstatu věcí. „Jsou to polopravdy, lži a podrazy a já po tomhle bohužel nemůžu panu Vondrovi věřit. ODS nás obviňovala, že jí kádrujeme zástupce, ale tak to není. Není to lidský, ale politický problém. Když s někým sedíte a jednáte na K9, tak potřebujete vědět, že mu můžete věřit," konstatuje pro ParlamentníListy.cz šéf poslanců TOP 09.

K věci:

Podrazil jste mě, vyslechl si Vondra. A mlčel 

Zavolali jsme Landovskému, co říká na Vondru. Takhle to dopadlo 

Vondrovo nové trápení. Dával práci podezřelému muži 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …