ÚS dal za pravdu poslancům. Operátoři už nebudou uchovavat korespondenci

31.03.2011 15:34

Podle Ústavního soudu byly výhrady některých poslanců k povinnosti operátorů uchovávat osobní korespondenci klientů oprávněné. A tak ji zrušil.

ÚS dal za pravdu poslancům. Operátoři už nebudou uchovavat korespondenci

Mobilní operátoři už v budoucnu nebudou uchovávat osobní korespondenci lidí. ÚS totiž zrušil zákon, který jim ji přikazoval půl roku uchovávat.

Benda a spol. zvítězili

Ústavní soud  vyhověl stížnosti padesáti poslanců vedených Markem Bendou (ODS) a zrušil zákon, který přikazoval mobilním operátorům a poskytovatelům internetu uchovávat šest měsíců data o elektronické komunikaci mezi lidmi. Verdikt vynesla soudkyně-zpravodajka Eliška Wagnerová. Informovala o něm agentura Mediafax.

Norma, upravující takzvané preventivní uchovávání údajů o internetové a telefonické komunikaci je protiústavní, je podle soudu protiústavní. Spornou část zákona a celou prováděcí vyhlášku tak ve čtvrtek zrušil.

Operátoři museli až dosud podle zákona z roku 2005 nejméně půl roku uchovávat záznamy o veškerých hovorech, krátkých textových zprávách, emailech nebo i o návštěvách lidí na konkrétních internetových stránkách. Na vyžádání pak byli povinni  předávat je policii.

Police nástroj nadužívala, stěžovali si poslanci

Ta během loňského roku využila možnosti sledovat elektronickou komunikaci mezi lidmi v 86 000 případech. Podle poslanců policie možnost sledovat osobní korespondenci nadužívala. V boji proti terorismu prý tento nástroj nijak nepomáhá.

Více čtěte:

  • Ústavní soud má jasno. Vládní úsporné zákony asi odmítne
  • Musíte stát, napomenul soudce Sobotku. Ten griloval Němcovou
  • Němcová u podrobného výslechu. Soudce ji zkoušel z ekonomie
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

    21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

    Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…