Vnitro odmítlo registrovat sudetské sdružení. Tím prý pochybilo

31.03.2011 16:57

Podle soudu ministerstvo vnitra dostatečně nezdůvodnilo, proč sdružení sudetských Němců odmítlo registrovat. Zástupcům iniciativy se rozhodnutí resortu nelíbí.

Vnitro odmítlo registrovat sudetské sdružení. Tím prý pochybilo

Resort vnitra pochybil, když v roce 2009 odmítl zaregistrovat Sudetoněmecké krajanské sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (SKSČMS). Ve čtvrtek tak rozhodl pražský městský soud, uvedl server Lidovky.cz.

"Příslušný senát rozhodl, že odmítnutí registrace sdružení nebylo dostatečně odůvodněné," řekla Lidovým novinám  mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková. 

Vnitro: Sdružení by porušovalo zákon

Ministerstvo vnitra podle serveru původně dospělo k názoru, že záměrem sdružení je porušovat ústavu a zákony. Důvodem prý byl požadavek na zrušení takzvaných Benešových dekretů. V rozhodnutí vnitra ale chybí podle soudu "konkrétní výčet předpisů a norem, které by sdružení mělo porušovat". 

"Nezkoumali jsme, zda byly naplněny podmínky pro odmítnutí registrace. Zrušili jsme to z důvodu nepřezkoumatelnosti," dodala Lhotáková. V praxi to znamená, že věc se nyní vrací na stůl ministerským úředníkům k dalšímu řízení. 

Vznik sdružení jako symbol

Vedení sdružení je nicméně přesvědčeno, že nyní musí být činnost sdružení povolena. "Je to triumf spravedlnosti," uvedl Wolfgang Habermann z vedení sdružení.

"Jakmile dostaneme písemně rozsudek městského soudu, můžeme prakticky okamžitě začít legálně pracovat, prosazovat své cíle a přijímat členy," řekl LN jeden ze zakladatelů sdružení Tomáš Pecina.

SKSČMS nemá právně nic společného se sudetoněmeckým landsmančaftem, sdružujícím Němce odsunuté po válce z Československa a jejich potomky. "Jedná se o samostatnou organizaci, která usiluje o narovnání vztahů mezi Čechy a Němci," vysvětlil deníku Pecina.

Více čtěte: 

Sudetští Němci neuspěli u OSN. Domy se jim tak nevrátí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…