TOPka na schůzi o Vondrovi nepůjde. Splníme přání ODS, brání se Kalousek

31.03.2011 18:54

Vládní TOP 09 se od kauzy Alexandra Vondry (ODS) distancuje. Chce-li za ní nést odpovědnost výhradně ODS, TOPka se odmítá zúčastnit i případné sněmovní schůze, která se bude této aféře věnovat.

TOPka na schůzi o Vondrovi nepůjde. Splníme přání ODS, brání se Kalousek

Kauza kolem odpovědnosti ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) za někdejší předraženou zakázku pro firmu ProMoPro rozvířila už tak křehkou stabilitu vládní koalice.

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, jehož audit na podivné zadání zakázky v minulosti upozornil, ji ale považuje za uzavřenou. Alespoň co se jeho strany týče.

Více ke kauze Vondra

"Pro nás kauza Vondra přestala existovat, je na odpovědnosti ODS. Pokud ODS řekla, že to je její vnitřní záležitost, my jsme řekli fajn, respektujeme to," uvedl ve čtvrtečních Impulsech Václava Moravce Kalousek.

Postoj ODS s sebou nese ale i možné fatální důsledky pro budoucí vývoj kauzy. Pokud totiž tato největší vládní strana svolá k aféře mimořádnou schůzi v Poslanecké sněmovně, TOP 09 se jí odmítne účastnit.

ODS to tak prý chtěla

"Co bychom tam dělali, když nám ODS říká, že nám do toho nic není?" podivil se v rozhlase Kalousek. Dodal, že svou neúčastí na případné schůzi pouze splní přání občanských demokratů se do kauzy nevměšovat.

Bylo to jinak. Vondra nepodrazil, sliboval za něj prý Nečas

"Svou neúčastí na schůzi pouze vyhovíme přání ODS," argumentoval s náznakem úsměvu Kalousek. Pokud prý občanští demokraté chtějí  za celou kauzu nést odpovědnost, musí tak činit nejen na vládní, ale i sněmovní půdě.

Vondra na gril nepatří

Kalousek ale zároveň potvrdil, že chtěl Vondru "bránit" proti opozicí. "Byli jsme ochotni podpořit, aby pan Vondra nebyl v poslanecké sněmovně grilován opozicí, za předpokladu, že se příslušně vyjádří," vysvětlil Václavu Moravci pán státní kasy. Podle toho ale ministr Vondra fatálně selhal ohledně dodržování koaličních dohod. To je prý mnohem závažnější než jeho podíl na kauze ProMoPro.

Na opakovanou otázku, zda by tedy Kalousek i týden poté, co uvedl, že by Vondra měl rezignovat na svůj vládní post, ministr financí reagoval kladně.

 "Pokud má trochu cti v těle, měl by to udělat," zopakoval Kalousek. Ten však zdůraznil, že z titulu své funkce nemůže nikoho vyzývat k rezignaci. Může mu ji prý ale doporučit.

Více čtěte:

Podrazil jste mě, vyslechl si Vondra. A mlčel 

Zavolali jsme Landovskému, co říká na Vondru. Takhle to dopadlo 

Vondrovo nové trápení. Dával práci podezřelému muži 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…