Vydírání ve VV: To se nemělo dostat ven

01.04.2011 11:26

Rebel Stanislav Huml opět o sobě dal hlasitě vědět. Do médií totiž opět unikly vnitrostranické informace ze vzájemné emailové korenspondence. V ní poslanec Huml varuje ostatní véčkaře před tím, aby s nechovaly jen jako loutky. uvádí tam ale i jiné, velmi závažné věci - například o šacování před vstupem do jejich poslaneckého klubu. Jak však ParlamentnímListům.cz Huml sdělil, informace novinářům určeny nebyly, měly zůstat jen uvnitř strany. Záhadou tedy je, jak se dostaly ven.

Vydírání ve VV: To se nemělo dostat ven

"Vzpomínám, jak jsem byl na prvním poslaneckém klubu šacován ABL a jak mi byl zabaven počítač a telefon. Pak mi byl vnucován firemní asistent, jinak nedostanu funkci ve Sněmovně. Abych byl pod kontrolou? A to byl jen začátek. Takové malé vydírání," napsal údajně v pondělí Stanislav Huml svým spolustraníkům z Věcí veřejných v dopise, který v pátek zveřejnila MF DNES.

Čtěte také:
Huml opět útočí na vlastní: ABL nás šacovala, vedení nás vydírá 

Varoval v něm také před tím, že jsou všichni véčkaři pouze nastrčenými loutkami ovládanými agenturou ABL.

"Nebudu to nijak komentovat, šlo o vnitrostranickou interní komunikaci. Nebyla určena médiím, nevím, jak se do nich dostala," reagoval pro ParlamentníListy.cz Huml. Pasáže z dopisu odmítl komentovat, stejně tak i to, zda má nějaké podezření na někoho, kdo tyto informace vynesl k novinářům.  

Nováčci v politice jsou politikou zaskočeni 

Podle jeho spolustraníka Josefa Novotného jsou však informace tohoto typu nesmyslné.

"Nic takového jsem nezaznamenal, nechápu, proč se neustále něco takového píše. Samozřejmě, že lidé mezi sebou komunikují, že se někdy dostanou i do jistých názorových střetů, ale s tím, že bychom byli šacováni nebo nám byl někdo vnucován, jsem se skutečně nesetkal," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec a dřívější senátor Novotný.

Ve straně nemáme "bossy". Na rozdíl od jiných stran, říká Novotný

Vysvětluje si to tím, že mezi véčkaři navzdory všem tvrzením nejsou "bossové", tolik typičtí pro jiné velké a silné strany. I to proto může být někomu trnem v oku. Podle Novotného jsou totiž velké strany nucené používat někdy i mezi svými členy tvrdé praktiky.

Čtěte také:
Huml vynadal kolegům z VV: Trestat Ratha je stupidní 
Bárta by měl převzít stranu, říká Huml

Důvod je prý zřejmý. "Jde tam totiž o různé zájmové skupiny, provázané s financováním politických stran a jejich volebních kampaní. Volební kampaně většiny politických stran stojí totiž více než dvojnásobek toho, co strany přiznávají. A chybějící prostředky jdou od skrytých sponzorů z řad soukromých, ale i státních firem politickým stranám. Samozřejmě přes síť prostředníků, poradenských a mediálních agentur či advokátních kanceláří. A "bossové" z těchto stran pak mohou k udržení moci, pozice i poslušnosti, používat různé, velmi nepříjemné nástroje. To se však ve Věcech veřejných, pevně doufám, neděje," říká Josef Novotný. 

Politici se teprve učí. A někdy nesprávně reagují

Jelikož má Novotný s vysokou politikou už mnohaleté zkušenosti, upozorňuje proto na možný výklad všech těchto nepříjemných záležitostí, které ohledně véčkařů vyplývají na povrch.

Čtěte také:
Věci veřejné jsou ve ztrátě. I přes štědré dary od podnikatelů

"Tím, že Věci veřejné měly poměrně rychlý start, umožnily dostat se do vyšších pater politiky i úplným nováčkům či teprve začínajícím politikům. A ti se teprve učí, co všechno k politice prostě nezbytně patří - různé tanečky, vyjednávání i politické boje, které jsou zpočátku neprůhledné. A když na to narazí v tvrdé realitě, jsou tím zaskočeni, protože to z jiného prostředí, z kterého do poslanecké sněmovny přišli, prostě třeba neznají," myslí si Josef Novotný.

Čtěte také:
Johnův šéfporadce: Dobeš čelí kampani. Chtějí ho oslabit a unavit
Úředník podává na Dobeše oznámení. Kvůli "šmírování" pošty

Na dotaz, jak je možné, že neustále z jejich strany unikají nějaké informace, neodpověděl přímo, nicméně podezření naznačil. "Již v době, kdy jsem byl senátorem, jsem si mnohokrát ověřil, že mám odposlouchaný telefon, různé šmírování emailové pošty se stává už bohužel, skoro normální. Když jsem se svým podezřením tehdy váhal, stačilo, abych pustil po telefonu určitou, třeba i schválně nepravdivou informaci, a věděl jsem, že se mi v krátké době někdo ozve, kdo se mě jakoby náhodně na to bude ptát. I to je s politikou spojeno, stejně jako skutečně tvrdé praktiky, se kterými jsem se setkal v roce 2008 při volbě prezidenta," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Novotný.

Je snaha oslabit Věci veřejné?

Pokud se však interní informace z jedné strany objevují v médiích opakovaně, může to potvrzovat i spekulaci, že může jít o cílenou kampaň, která má za úkol stranu oslabit. Přestože však ParlamentníListy.cz požádaly o vyjádření hned několik z nejznámějších tváří Věcí veřejných, včetně Víta Bárty, nikdo nereagoval.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…