Ministerstvo chce pět miliard z železnic na silnice

03.04.2011 21:05

Podle týdeníku Euro plánuje ministerstvo dopravy přesunout pětimiliardový finanční obnos z železnic na rozvoj a dostavbu silnic.

Ministerstvo chce pět miliard z železnic na silnice

Jde o 4,7 miliardy určené na realizaci investic do dopravních staveb. Rozvoj železniční dopravy přitom ministerstvo vyhlásilo jako prioritní v materiálu takzvané dopravní superstrategie. 

Silnice jako větší problém
 

"V krátkodobém horizontu vidí vedení ministerstva větší problém v absenci silničních staveb než železničních, protože neřešení některých silničních problematických úseků znamená pro obyvatelstvo větší negativní dopad než posun realizace některých železničních projektů o dva až tři roky," uvedla Květa Kočová z tiskového oddělení ministerstva dopravy. 

Železnici podle ní ministerstvo zvýhodní úpravou tarifů - poklesem cen za použití železniční dopravní cesty v případě nákladní dopravy a zároveň nárůstem mýta u silniční nákladní dopravy. Kamionové mýtné by podle plánu ministerstva mělo podražit od prvního ledna příštího roku v průměru o 25 procent. 

Snížení peněz na železniční stavby by se mělo podle výkonné ředitelky Asociace podniků českého železničního průmyslu (ACRI) Marie Vopálenské týkat především projektů, které jsou již ve značném stádiu přípravy. 

Resort spolupracuje s kraji

Koncepci rozvoje dopravní infrastruktury do roku 2025 (superstrategii), vytvořilo ministerstvo na základě konzultací s Asociací krajů, Státním fondem dopravní infrastruktury a dopravními odborníky. Tento dokument, který je v současné době připomínkován a definitivně by ho chtělo ministerstvo předložit vládě ke schválení v polovině roku, v minulosti ostře kritizovali zástupci dopravců, stavitelé, jednotlivé kraje i sněmovní hospodářský výbor.

Více čtěte:

Dráhy zdemolují historický skvost. Místní obyvatelé i Bárta jsou proti

Budou jezdit hezčí vlaky. Čistší a modernější

České dráhy platí manažerům sto tisíc měsíčně na pojištění

reklama

autor: jas, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…