Výsledky sčítání nepomůžou velkým firmám

04.04.2011 8:58

Velké firmy nechtějí využívat data ze sčítání lidu. Píší o tom Lidové noviny na základě ankety mezi významnými českými podniky. Přitom právě přínosem pro byznys se obhajovala nutnost sčítání.

Výsledky sčítání nepomůžou velkým firmám

Velké podniky se zajímají spíš o budoucí chování zákazníků, než o statistiky ze sčítání. „Konstatuje se zde především současný stav, pro nás je podstatné budoucí rozhodování obyvatel," řekl Lidovým novinám Central Group, největší stavitel bytů v zemi.

Výsledky sčítání nejsou rozhodující

I další společnosti nemají pro údaje ze sčítání využití. Například ČEZ si zadává vlastní průzkumy. Společnosti Telefónica a DHL skrze své mluvčí prohlásily, že údaje ze sčítání lidu nebudou využívat.

Jen několik firem připustilo, že se výsledky sčítání použijí alespoň pro zjištění situace na trhu. Například společnost Ropid, která organizuje hromadnou dopravu v Praze a okolí, tak zjistí, jaký dopravní prostředek a jak často ho lidé využívají.

Prospěch má alespoň Česká pošta

Statistický úřad přesto považuje data ze sčítání za významná. „Značný zájem mezi podnikateli je o údaje z bytového a domovního listu. Tedy o věci související s nabídkou služeb, stavebních prací či prodeje zboží spojeného s bydlením," prohlásil mluvčí projektu sčítání Ondřej Kubala.

Lidové noviny připomínají, že sčítání pomůže minimálně České poště, která za distribuci a organizování celé akce dostane od statistického úřadu tři čtvrtě miliardy korun.

Související:

reklama

autor: vfe

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…