Chalupa je v Ostravě. Chce zachránit ovzduší od polských továren

04.04.2011 9:40

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa dnes na Ostravsku zjišťuje, jaký je stav ovzduší v kraji. Chce tam představit takzvaný akční plán, což je soubor opatření, která mají zlepšit ovzduší v oblasti, která se už dlouho potýká s velmi špatnými rozptylovými podmínkami.

Chalupa je v Ostravě. Chce zachránit ovzduší od polských továren

Ministr Chalupa chce do procesu ochrany ovzduší vtáhnout nejen průmyslové znečišťovatele, ale také domácnosti. Chystá proto informační kampaň, která bude učit, jak ekologicky topit. Připravuje kvůli tomu i nový zákon o ovzduší.

Velkým problémem je ale podle něj polský průmyslový zdroj znečištění. Zatímco na Ostravsku je osm velkých industriálních zdrojů, v Polsku je jich 22.

„Přitom například Arcelor Mittal má u nás oproti Polsku poloviční limity na znečištění, od roku 2012 dokonce pětinové. Jednáme proto i s polskými kolegy. V polovině dubna se má sejít společná pracovní skupina a má řešit právě i otázku přeshraničních vlivů," řekl k tomu v rozhovoru pro Český rozhlas Chalupa.

Na akčním plánu pak spolupracuje s ostravskými vysokoškolskými studenty a odborníky z akademické půdy.

„My víme, o jaké emise jde, v jakých jsou oblastech a jsme schopni odhadnout, co je jejich zdrojem. Druhá věc jsou dopady na život a zdraví obyvatel a hledání inteligentních řešení, která pomáhají průmyslu a nedestruují ho," dodal Chalupa pro rozhlas.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

20:00 Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

Do konce května probíhá veřejné projednávání nových školních osnov, které od loňského podzimu reform…