Poslanci ODS: Bárto, je to jako kauza Drobil. Odstoupíte?

04.04.2011 14:46

Kauza Škárka-Bárta se v několika ohledech velmi podobá takzvané kauze Drobil. V obou případech existují tajné nahrávky v nichž se hovoří o tom, že by ministři koaličních stran (poprvé ODS, podruhé VV) měli být napojeni na korupci, sdělili ParlamentnímListům.cz někteří poslanci vládní Občanské demokratické strany.

Poslanci ODS: Bárto, je to jako kauza Drobil. Odstoupíte?

V kauze Drobil hovořil o korupčních praktikách Martin Knetig v nahrávce, kterou pořídil tehdejší ředitel Státního fondu životního prostředí. Svá slova potom popřel s tím, že se jednalo o mystifikaci, aby vypadal, že má na ministra větší vliv než ve skutečnosti.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV 

Drobil odstoupil. Odstoupí Bárta s Johnem?

Podobně v tajné nahrávce, kterou pořídila novinářka Respektu, výkonný místopředseda strany Jaroslav Škárka říká, že ministr dopravy Vít Bárta uplácí jeho, Radka Johna a další poslance, aby mlčeli o financování strany a byli k ní loajální. Škárkovi údajně nosili peníze v obálce poslanci Michal Babák a Radim Vysloužil. Škárka podobně jako Knetig označil svá slova za mystifikaci.

ParlamentníListy.cz se tedy dotazovaly poslanců ODS, zda by měl ministr dopravy Vít Bárta odstoupit z postu ministra kvůli podezření, že údajně uplácel své spolustraníky, a s ním i Radek John kvůli tomu, že měl úplatek přijmout, a zda by se případně měli oba vrátit v případě, že by se ukázala jejich nevina. Věci veřejné totiž požadovaly odstoupení Pavla Drobila, aniž by byla prokázána jeho vina. Na sebe Véčkaři tak přísní nejsou. Odstoupení Bárty a Johna ale zatím nepožadují.

SLEDOVALI JSME  kauzu Drobil

Bárta by se měl zachovat jako Drobil

Poslanci ODS se v tomto případě více či méně řídí křesťanskou zásadou „co nechceš, aby jiní činili tobě, nečiň ty jim". Mnozí z nich se tak vyjadřovali se k Věcem veřejným poměrně smířlivě, i když místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová označila premiérovo vyjádření o možném návratu Pavla Drobila do vlády v případě, že se očistí, za aprílový žert. Někteří ódésaci byli ale ostřejší. 

Aleš Rádl míní, že kauza Drobil a případ Bárta-Škárka se podobají. "Případ má mnoho podobných vnějších znaků včetně toho, že nahrávat někoho bez jeho vědomí je nechutné svinstvo. Nicméně když už kolega Bárta měl takové porozumění pro pana Michálka, měl by v této analogii pro sebe vyvodit stejné rozhodnutí jako kolega Drobil. John, pokud vím, tak nikomu nic neplatil, jen o celé věci zapomněl informovat kámoše Kroupu. Z toho ale ať si hoši vyvodí důsledky mezi sebou," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Aleš Rádl. 

Dvojí metr Véček. Na sebe přísní nejsou

Poslankyně Zdeňka Horníková má podobný názor jako Rádl. "Jako vejce vejci jsou si případy podobné. Škárka je chytrý poslanec. Ministři pak lpí na svých funkcích, nejsou Drobil. Sama jsem zvědava, jak se s touto čistotou Véčka vypořádají. Pro Johna už je to dotřetice," řekla redakci Horníková.

Poslanec ODS František Dědič míní, že kdyby měly Věci veřejné stejné měřítko na sebe jako na ostatní, oba ministři by měli odstoupit. „Pokud mají na sebe stejný metr jako na ostatní, tak určitě. Je však sporné, zda rezignovat v politice po každém nedoloženém tvrzení. Je snadné kohokoli očernit. Teď to poznali tito dva. Kdo bude další?" řekl redakci poslanec.

Pavel Bém vidí za situací ve Věcech veřejných blížící se volby předsedy strany. "Jak to tak v politických stranách bývá, místopředsednických křesel je obvykle méně než zájemců. Pokud jsou slova místopředsedy Škárky pravdivá, pak se mi zdá, že jsou Věci veřejné na nejlepší cestě do ´věčných politických lovišť. Pokud pravdivá nejsou, tak se česká média opět vyznamenala. V každém případě to nevypráví příliš hezký příběh o české politické kultuře. Jestli to udělá něco s vládní koalicí? Nic," míní Bém. 

Nebudeme jak Gazdík a Kalousek

To poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová trochu pošťouchla Topku. „Ctím slušnost a férovost, takže nebudu dělat stejné chyby jako poslanec Gazdík nebo poslanec Kalousek, abych někomu z koalice tímto způsobem vzkazovala, že má rezignovat. Doufám, že to Věci veřejné brzy vyřeší," míní poslankyně. Věci veřejné obdobně nedávno vyjadřovali svou naději, že ODS vyřeší kauzu Vondra.

Místopředseda poslaneckého klubu Marek Benda reagoval podobně. „Nepatřím k těm, kteří by někoho vyzývali k rezignaci na základě nahrávek. To jsem nikdy nedělal, protože jsou manipulovatelné. A dělat to ani nebudu. Nicméně si myslím, že nám Věci veřejné dluží celou řadu odpovědí," uvedl Benda.

Pokud nechceš být kádrován, nekádruj

„Pokud nechceme, aby nám přes média kádrovali koaliční partneři naše členy, ba dokonce ministry, neměli bychom totéž dělat my jim. Tedy nebudu se k tomu do médií vyjadřovat," uvedl poslanec Jan Bureš. Podobně reagoval i poslanec Jan Čechlovský. Boris Šťastný nechtěl záležitost komentovat vůbec.    

Poslanec Petr Bendl očekává, že si problém vyřeší Věci veřejné, aniž by do toho musela ODS vstupovat. „Samozřejmě všichni počítáme s tím, že to naši koaliční partneři věrohodně vysvětlí nám i veřejnosti," dodal Bendl.

Poslanec Tomáš Úlehla reagoval tak, že mu jako řadovému poslanci nepřísluší hodnotit vnitrostranické personální otázky Věcí veřejných, jelikož nemá k dispozici věrohodná fakta. „Očekávám však, že zásadní postoj zaujmou pan premiér se zástupci takzvané K 9," doplnil Úlehla. Premiér Petr Nečas pro ParlamentníListy.cz uvedl, že kdyby se Škárkova slova v nahrávce ukázala jako pravdivá, situace by byla velmi vážná.   

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…