Škárka z VV tak moc mluvil, až škodil. Už před rokem

05.04.2011 9:06

První místopředseda VV Jaroslav Škárka je zřejmě nejméně nápadným místopředsedou ze všech sněmovních stran. Ukazují to grafy mediální sledovanosti společnosti Newton Media. Podle časopisu Respekt mu vlivný ministr VV Bárta za loajalitu platí 50 tisíc měsíčně. Škárka se sice snaží své výroky omluvit mystifikací novinářů, kauza s uplácením ve straně VV už se ale naplno rozeběhla a Škárka znovu plní stránky tisku.

Škárka z VV tak moc mluvil, až škodil. Už před rokem

Jeho současná pozice na žebříčku mediální sledovanosti se dá přirovnat k technologii Stealth. Není vidět a dokáže zčistajasna nadělat velké problémy. Stejně jako nyní, kdy redaktorce Respektu vysvětlil, co se skrývá za příkladnou loajalitou poslanců VV, v české politice posledních let nevídanou.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

To, že je Jaroslav Škárka ve svých vyjádřeních mnohdy přímý až příliš, konstatoval i lídr strany Radek John těsně před sněmovními volbami 2010, kdy prohlásil, že první místopředseda by měl vzhledem ke svým výrokům o ukrajinských dělnících a spících bezdomovcích v MHD absolvovat stranické mediální školení pořádané v rámci předvolební Akademie VV.

"Je mi hrozně líto všech, kteří v Janově pracují, vychovávají děti, odvádějí daně do státní kasy. A přitom jsou v podstatě neustále, 24 hodin denně, v ohrožení. Nejenže se brodí odpadky, ale ještě ke všemu se musí bát o své peněženky, o svá auta na parkovištích a také o své zdraví," nechal se budoucí poslanec slyšet pro deník Blesk na jaře 2010, kdy se v rámci experimentu nastěhoval do zřejmě nejznámější české sociálně vyloučené lokality, litvínovského sídliště Janov.

Související:


Stranická dvojka bez funkce

K tomu nakonec nedošlo, Škárka ale krátce po volbách takřka zmizel z médií, což minimálně neodpovídá jeho pozici prvního místopředsedy strany. Pokud srovnáme mediální sledovanost Škárky s ostatními vicelídry sněmovních stran, vychází z toho jako nejméně nápadný z pětice politiků. Nejvíce mediálních zmínek o Škárkovi padlo v souvislosti s jeho výroky těsně před volbami v květnu 2010, kdy si VV navíc zavařily nasazením tzv. Hlídek VV, tehdy dosáhl počtu 231 "hitů" za měsíc. Od té doby ale křivka jeho mediální sledovanosti prudce klesá a srovnat se dá snad jen s Miloslavou Vostrou z KSČM. I ta jej ale v srpnu 2010 překonává.



Nezájem médií o Škárkovu osobu v porovnání s ostatními stranickými dvojkami způsobuje i to, že jako jediný ze stran vládní koalice nemá jinou funkci než poslaneckou, narozdíl od šéfky sněmovny Miroslavy Němcové, ministra financí Miroslava Kalouska a donedávna úřadujícího, nyní oficiálního lídra nejsilnější opoziční partaje Bohuslava Sobotky. Nebo snad zmíněný padesátitisícový příspěvek stranou k poslaneckému platu za mlčení, o kterém Škárka údajně hovořil s novináři, měl mírnit i jeho sebeprezentaci v médiích?

Je Škárka informačním zdrojem uvnitř VV?

Čísla v jeho prospěch nehovoří ani v případě srovnání s ostatními místopředsedy VV. Škárka zaujímá nejvyšší postavení ve stranické hierarchii, přesto jeho mediální sledovanost s výjimkou již zmíněného "xenofobního" května 2010 nepřekračuje hranici 100 mediálních zmínek měsíčně. Od tohoto data naopak začíná stoupat hvězda místopředsedkyně sněmovny a Bártovy manželky Kateřiny Klasnové, která v červenci 2010 atakuje hranici 400 mediálních hitů měsíčně, zatímco poslankyně Karolína Peake vzhledem k možné kandidatuře na lídra nejmenší vládní strany zaznamenává v lednu 2011 přes tři stovky zmínek ve sdělovacích prostředcích.



Zde se nabízí otázka, zda se VV skutečně daří v zájmu klidu na mediální scéně udržet Škárku s jeho pravicovějšími a občas i kontroverzními názory "na uzdě", či zda je naopak on v poslední době jedním z nejcitovanějších politiků VV hned po Johnovi a Bártovi, ale pouze pod příslibem anonymity, jak rovněž ve svém článku naznačují redaktoři Respektu. "Je znát, že se v mediálním světě naučil pohybovat suverénně a s jistotou, že jej novináři vděční za informace zevnitř strany "nepropálí" - proto nejspíš tak otevřeně hovoří i se svou dnešní návštěvou," píše Respekt.

Poslanec Babák: Škárka se může cítit frustrovaný

Že je Škárka s prostorem, který mu VV vyhradí, silně nespokojen i přes údajné padesátitisícové vylepšení poslaneckého platu, naznačuje i poslanec Michal Babák, který údajně v kauze Škárka také figuruje jako kurýr peněz na trase Bárta-Škárka. "Je to hodně nešťastná mystifikace, kterou budu chtít vysvětlit. Teď totiž absolutně nerozumím, proč se k ní uchýlil," řekl Babák serveru ParlamentníListy.cz s tím, že od začátku roku má ve straně na starosti finance. "Ale žádné peníze jsem opravdu nikomu nikam nevozil," zdůranil Babák.

Podle něj je jediné vysvětlení toho všeho, co se děje, snad prý jen to, že se může Jaroslav Škárka v poslední době možná cítit frustrovaný - protože de facto nemá možnost vyjednávat o reformách a neuspěl ani v počtu nominací na předsedu strany. "Ale to opravdu jen přemýšlím nahlas. Věřím, že si to nějak vysvětlíme," uzavřel pro redakci Babák.

Škárkovy důvody k odtajnění stranických mechanismů partaje, o kterých se na veřejnosti otevřeně hovoří, v lepším případě jako o podnikatelském projektu Víta Bárty, nezná ani politolog Josef Mlejnek. "Ano, Jaroslav Škárka je mediálně neviditelný. Já ani dost dobře nevím, zda je jeho kritika přílišného směřování VV na levý střed politického spektra daná jeho přesvědčením, či zda je za tím něco jiného. Je možné, že on sám záměrně stojí stranou právě proto, aby neboural názorovou jednotu VV a nyní se rozhodl to porušit. Nicméně mediální taktika i poměry uvnitř VV se jen těžko odhadují, oni defacto fungují jako sekta, řekl ParlamentnímListům.cz politolog.

Časopis Respekt zapracoval na zvýšení počtu mediálních zmínek o Jaroslavu Škárkovi způsobem, který se zatím jeví jako nejvážnější narušení obrazu "strany otevřené a přímé demokracie". Poslanec a první místopředseda strany má podle textu dostávat k poslaneckému platu přípaletek 50 tisíc korun měsíčně za mlčení přímo od ministra dopravy a faktického šéfa Véček Víta Bárty. Poslanec ale mlčení anonymně porušuje, jeho cílem je prý změnit vnitřní poměry ve straně z autoritářských na demokratické. Politická likvidace Bárty ani celých VV prý není jeho záměrem, řekl na schůzce redaktorce.


Čtěte také: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…