Dobeš rozjede se svým týmem akci smlouva s rodiči. Zatím jen pilotní fázi

04.04.2011 16:44

Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce nastartovat pilotní projekt smluv s rodiči. Ten chce zkoušet již od podzimu tohoto roku. Co bude pilot osahovat? Bude řešit některé konkrétní modelové situace a na nich si pak odborníci vyhodnotí, zda lze podle nich projekt takto vůbec sestavit.

Dobeš rozjede se svým týmem akci smlouva s rodiči. Zatím jen pilotní fázi

Zástupci škol by měli s rodiči podepisovat smlouvu o chování dítěte ve výuce. Tuzemští učitelé prostřednictvím této smlouvy získají pravomoci, jak se vypořádat se vzrůstající agresivitou žáků. Stvrzením dohody by tak rodiče na sebe převzali zodpovědnost za vystupování potomka na školní půdě. Tímto gestem dává ministr školství Dobeš najevo, že chce zvýšit vážnost učitelské profese a chránit pedagogy před narůstající agresivitou žáků.

Dobeš nápad smluv s rodiči nastínil už v loňském roce. Tehdy řekl, že smlouvy s rodiči se budou uzavírat v krajních situacích. Nemá to proto být bič ani na rodiče, ani na kantory nebo děti.

Lenka Schwarzová z oddělení předškolního a základního vzdělávání ministerstva školství dnes uvedla, že do pilotního projektu, jenž se rozjede na podzim, budou zakomponovány děti prvních a druhých stupňů a i některé ze středních škol. „Projekty budou připraveny ad hoc, abychom zjistili, jestli je to vůbec možné," upozornila Schwarzová.

Mají mít preventivní účinek

Smlouvy, na kterých již odborná pracovní skupina ministerstva školství od prosince pracuje, mají mít především preventivní účinek.

„Je potřeba si přiznat, že existuje problém, a s tím problémem pracovat. Jsem rád, že zatím je Česká republika ostrůvkem, kde nedochází k velmi vážným incidentům na školách. Už je sledujeme v Polsku nebo Německu. Musíme přispět k tomu, aby to k nim nedospělo," vysvětlil Dobeš.

"Smlouvy s rodiči by neměly být nástrojem masivně sankční, ale spíš jako motivační nástroj pro rodiče, kteří si se svými dětmi nevědí rady. Smlouvy budou působit na děti, které mají závažné rizikové chování, ale i na děti, jejichž problémy gradují," dodala Schwarzová, která je zároveň členkou odborného týmu.

"Nepočítáme s tím, že by existovala nějaká standardní smlouva. Nám se líbí, že to bude individuální plán, který bude zaměřen na výchovu. Pokud dítě problém nemá, smlouvu podepisovat rodiče nebudou muset," doplnil k problému dětský psycholog Václav Mertin. právě on připravil určité modelové situace, ke kterým se budou dohody s rodiči vázat. Patří mezi ně například i šikana.

Projektem se nechalo ministerstvo školství inspirovat ve Velké Británii. Podobné smlouvy však existují v deseti zemích Evropské unie. "U nás existuje 30 až 40 škol, které něco podobného již mají," dodala Schwarzová.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…