Metropole s Epopejí zaspala, kritizuje Hašek

04.04.2011 19:48

Michalu Haškovi se nelíbí pomalý postup vedení Prahy ohledně zpřístupnění části Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Hašek tak apeluje na vedení metropole, aby bylo aktivnější.

Metropole s Epopejí zaspala, kritizuje Hašek

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) v pondělí kritizoval přístup Prahy k plátnům malíře Alfonse Muchy.

Praha má zpoždění. To se Haškovi nelíbí

Část cyklu Slovanská epopej, která zůstala v Moravském Krumlově, podle něho Galerie hlavního města Prahy připravuje na výstavu příliš pomalu. Obrazy jsou nyní veřejnosti nepřístupné, ale krumlovští by je znova chtěli vystavit.

Původně se hovořilo o 1. dubnu. Podle moravskokrumlovského starosty Tomáše Třetiny (TOP 09), s nímž dnes Hašek jednal, to má být 1. května. Podle Haška je to pozdě. Praha vysvětluje zpoždění tím, že restaurátoři chtějí současnou expozici změnit. 

Velikonoční deadline

"Já osobně budu žádat (pražského) primátora (Bohuslava) Svobodu, aby ten slib, který jsme si vzájemně dali na jednání začátkem roku v Praze, byl naplněn, a jako ideální bych viděl příležitost, kdyby se plátna podařilo zpřístupnit někdy před Velikonocemi," uvedl dnes Hašek v tiskové zprávě. 

Bufka se brání. O slibu prý neslyšel

Ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka o žádném slibu nevěděl. Podle něj restaurátoři z galerie chtějí využít prostor po pěti odvezených plátnech a část pláten přesunout z kaple do Rytířského sálu.

Restaurátoři by měli kvůli tomu do Krumlova přijet asi v polovině dubna tak, aby mohla být expozice otevřena na Velikonoce. Dříve to podle Bufky nebylo možné. Nízké teploty v zámku totiž prý nedovolovaly restaurátorům s plátny manipulovat. 

Čtěte:

Další stěhování epopeje: Do Prahy na prohlídku

Epopej už je v Praze. Převoz ale provázely komplikace

Besser má řešení pro Epopej. Zpět do Krumlova, ale až po opravě zámku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…