Sobotka: Nechceme kolem Vondry dělat divadlo, ale mimořádná schůze je nutná

05.04.2011 10:03

Zda ČSSD kvůli kauze ProMoPro požádá o svolání mimořádné schůze poslanecké sněmovny, není podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky zatím jisté, je to ale velmi pravděpodobné. Sociální demokraté se o tom rozhodnou dnes odpoledne na jednání poslaneckého klubu. Ani napodruhé to ale podle Sobotky není od ČSSD divadlo. „Pokud se podíváme na analýzu médií v uplynulých týdnech, veškeré informace poskytuje ministr financí,“ vysvětlil k tomu Sobotka v rozhovoru pro Český rozhlas.

Sobotka: Nechceme kolem Vondry dělat divadlo, ale mimořádná schůze je nutná

Koalice se v posledních dnech potýká s mnohými skandály. ODS vytýká TOP 09, že chce nechat jejího ministra obrany Alexandra Vondru napospas opozici kvůli kauze ProMoPro. Tvrdí dokonce, že by to bylo porušení koaliční smlouvy.

TOP 09 se ale rozhodla, že by tentokráte umožnila, aby prošlo hlasování o mimořádné schůzi sněmovny - poslanci z TOP09 by totiž zřejmě při hlasování opustili sál. Na tomto rozhodnutí má zřejmě hlavní podíl ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten se totiž v minulých dnech vyjadřoval o Vondrovi velmi kriticky.

Sobotka: Rozhodneme odpoledne

„Dnes odpoledne ve 14 hodin bude jednat poslanecký klub sociální demokracie. Základní návrh, který předkládám, je, abychom iniciovali mimořádnou schůzi poslanecké sněmovny ke kauze plýtvání s finančními prostředky v době českého předsednictví EU," řekl v souvislosti s kauzou Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Rádio Česko.

„Máme velký zájem o to, aby na půdě poslanecké sněmovny zazněly ucelené informace ze strany ministra financí o výsledku kontroly, která byla provedena na Úřadu vlády, a rádi bychom také slyšeli podrobnější informace ze strany ministra Vondry, který v té době odpovídal za vynakládání českých prostředků," zmínil dále Sobotka.

ČSSD podle něj má pocit, že některé informace jsou účelově používány k tomu, aby se vedly války mezi jednotlivými členy vlády, což podle jeho mínění České republice neprospívá. „Koneckonců si toho všimla i zahraniční média. Máme vládu, ve které proti sobě jednotliví ministři vedou takovéto informační války," podotkl.

Důrazně však odmítl, že by šlo jen o jakési politické divadlo: „Pokud se podíváme na analýzu médií v uplynulých týdnech, veškeré informace poskytuje ministr financí. Vláda je odpovědná poslanecké sněmovně a je velmi absurdní, že ministr financí informuje média a přitom by měl také informovat poslance. Jako poslanci opozice pouze trváme na svých ústavních právech."

Hašek to řekl natvrdo: Budeme chtít Vondrovo odstoupení

Místopředseda strany Michal Hašek v České televizi zmínil, že sociální demokraté nemohou předvídat, jaké informace na půdě sněmovny padnou, ovšem pokud by Vondra kauzu dostatečně nevysvětlil, ČSSD bude požadovat jeho odvolání.

„Budeme reagovat v rozpravě, budeme klást otázky, a budeme očekávat, že na ně vládní koalice bude legitimně odpovědět, nebo vyzveme předsedu vlády, aby ministra obrany Alexandra Vondru s ohledem na všechna podezření kolem kauzy ProMoPro z vlády odvolal," pronesl před kamerami ČT Hašek.

Údajnou předraženou zakázku pro ProMoPro při českém předsednictví Evropské unii už jednou poslanci na půdě sněmovny řešili, nakonec ale jednání skončilo. Důvodem bylo neschválení programu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…