Národní strany nelituji. Spojení s ní se mi ale vymstilo, přiznal Bátora

06.04.2011 7:10

Nový náměstek ministra školství Josefa Dobeše (VV) Ladislav Bátora bilancuje své spojení s Národní stranou i šéfování instituci D.O.S.T. Ani jednu z těchto iniciativ ale nepovažuje za překážku ve výkonu současné práce.

Národní strany nelituji. Spojení s ní se mi ale vymstilo, přiznal Bátora

Jmenování kontroverzního Ladislava Bátory ekonomickým náměstkem ministra školství Dobeše (VV) vyvolalo napříč politickým spektrem rozpaky. Zejména kvůli tomu, že Bátora v minulosti kandidoval za Národní stranu.

Národní strana? Gesto bezvýchodnosti

Svoji napadanou politickou minulost vysvětluje náměstek i v rozhovoru pro MF Dnes. "Ano, kandidoval jsem a stoosmdesátkrát jsem vysvětloval proč. Bylo to gesto, protest proti bezvýchodnosti. To jsem řekl už před volbami. Jsem odpůrcem Evropské unie a ODS byla tehdy poslední relevantní strana, kterou bych na to konto mohl volit, ale měl jsem obavy," uvedl Bátora s tím, že jeho strach byl oprávněný. Například proto, že se Mirek Topolánek za tři roky stal "věrným Lisaboncem."

"Že se mi to vymstilo? O tom nepochybuji, ale nedostanete ze mě, že bych toho litoval," dodal ke svému angažmá v Národní straně.

Související:

  • Dobešův náměstek: Jsem extremista. Odsoudil jsem romského zloděje 
  • Prohradní Bátora bude prvním náměstkem ministra Dobeše
  • Bátora bude kandidovat do Senátu za Suverenitu Bobošíkové 
  • Dobešova "speciální nabídka"

    V deníku Bátora ale také vysvětlil motivaci, která ho hnala k přijetí funkce Dobešova náměstka. "Pro mě to byla speciální nabídka z toho důvodu, že jsem ve státní správě nikdy nedělal, a myslel jsem si, že se mi to už vyhne. Kdyby nebylo mediálního tlaku, tak bych se možná rozmyslel jinak," vysvětlil Bátora s tím, že týdny, které předcházely jeho jmenování do funkce, by označil za "týdny lynče." Dodal, že by považoval za neseriózní, pokud by nabídku odmítl.

    Odmítl ale také možnost střetu zájmů, která by mohla souviset s jeho předsednictvím iniciativě D.O.S.T, jež se staví proti EU. Právě resort školství přitom z eurofondů čerpá peníze. "Já nevidím důvod, proč bych kvůli tomu, když nemám rád Evropskou unii nebo se ji dokonce bojím, si od ní nemohl vzít peníze, aspoň za ten strach. Rozhodně nebudu svou zemi šidit na úkor Bruselu," uzavřel Bátora.

    Čtěte také:

    reklama

    autor: jas

    Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

    Můžete definovat, co je dezinformace?

    Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

    9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

    Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…