Zloději, náno pitomá! Liberecký dav se rval za primátora

06.04.2011 10:26

Na centrálním libereckém náměstí si dala v úterý odpoledne dostaveníčko celá tisícovka občanů. Všechny spojovalo přání podpořit primátora Jana Korytáře (ZmpL) a vypískat každého, kdo by chtěl promluvit proti němu. Primátor před protestujícími přiznal chyby, ale zároveň obvinil bývalé koaliční partnery, že mu vrazili kudlu do zad.

Zloději, náno pitomá! Liberecký dav se rval za primátora

V Liberci vládla od podzimu koalice, již vytvořila ve volbách vítězná Změna pro Liberec s ČSSD, Libercem občanům a Unií pro sport a zdraví. Koalice se však minulý čtvrtek rozpadla poté, co z ní vystoupila ČSSD  i uskupení Liberec občanům a Unie pro sport a zdraví.

V Liberci je dusno

Na jednání zastupitelů pak předseda zastupitelů ČSSD Martin Sepp navrhl odvolání primátora a dalších dvou radních ze Změny pro Liberec. Korytář ale jednání o návrhu po obstrukcích odročil na další zastupitelstvo. Tedy do  sobotu 16. dubna.

Situace je ale napjatá nejen ve vedení severočeského města, ale i mezi jeho občany. Řada z nich jej přišla v úterý podpořit. Před libereckou radnicí protestovali obyvatelé města proti Korytářovu odvolání.

Korytáři tleskali, ostatní vypískáváli

Nepustíme ke slovu nikoho, kdo by mohl promluvit proti primátorovi Janu Korytářovi (Změna pro Liberec). Tento nepsaný zákon si vzala k srdci bezmála tisícovka lidí demonstrujících v úterý před libereckou radnicí, která přišla Korytáře podpořit v jeho úsilí o setrvání ve funkci primátora.

Téměř každá Korytářova věta byla odměněna bouřlivým potleskem davu, ale primátorovi odpůrci se dočkali jen pískotu a neutuchajícího hněvu protestujících.

Nepřehlédněte:  Liberec vyléčí jen Korytář, věří část zastupitelů

Odstup sama ty náno pitomá!

Kdo si v úterý odpoledne dovolil promluvit proti primátorovi, byl bez milosti označován za lháře, korupčníka, panáka či nánu. Předsedkyně liberecké ČSSD Martina Rosenbergová se hned na počátku akce snažila demonstrantům vysvětlit, proč před týdnem její strana jako první vypověděla koaliční smlouvu a proč žádá odchod primátora. Prý pro jeho nedostatečnou komunikaci s partnery.

„Odstup radši sama ty náno pitomá," ozývalo se však v odpověď z davu Rosenbergové „Tak přesně takhle vypadala komunikace v koalici," zahřímala k lidem předsedkyně ČSSD a po zbytek demonstrace už nepromluvila.

Nepomohlo přitom ani to, že hned po jejím vystoupení si vzal slovo sám Korytář (ZmpL) a požádal zúčastněné, aby dali prostor všem názorům, které mohou zaznít. Demonstrující ho neposlechli a hlasitě dávali svůj odpor najevo pokaždé, když mluvili Korytářovi oponenti.

V průběhu celé akce pak primátor opakovaně žádal své dnes již bývalé koaliční partnery, aby mu ještě dali čas a šanci nedostatky v komunikaci napravit.

Proč jsme taky? Nechceme návrat ODS k moci

Mohlo by se zdát, že podpora primátora byla hlavním důvodem k účasti na akci, na dotaz redaktora serveru Parlamentní listy.cz, proč přišli, většina protestujících ovšem odpověděla, že si nepřejí návrat „korupční" ODS k moci. Pokud bude Korytář odvolán, ODS se podle mínění většiny přítomných vrátí na radnici a to je prý nepřijatelné. Nad davem proto trčel les transparentů s hesly jako „Neberte nám statečného primátora", „Chceme koalici proti korupci", nebo „Nechceme bankrot."

K tématu: Liberecká ODS přirovnává Korytáře ke Kaddáfímu

V myslích protestujících liberečanů zůstává zakořeněna stavební firmy Syner, u které exprimátor Jiří Kittner (ODS) v minulosti pracoval jako účetní. Po Kittnerově nástupu na primátorský post před několika lety pak tatáž firma obdržela řadu zakázek od města, což v očích demonstrantů působí dodnes podezřele. V duchu této úvahy byl každý odpůrce primátora Korytáře označen za prisluhovače ODS a Syneru.

Jde ti jen o prachy!

„Nechceme tě poslouchat přisluhovači Syneru! Jde ti jen o prachy černý koni ODS!" Nepřeberné množství podobných výkřiků si před radnicí vyslechl také radní Jiří Šolc (Liberec Občanům), jehož strna se připojila k ČSSD v úsilí sesadit Korytáře z postu primátora. I on přitom poukazoval na to, že primátor nehraje jako týmový hráč a Liberec občanům proto opouští jeho koaliční tým.

Po skončení demonstrace Šolc Parlamentním listům.cz prozradil, že neschvaluje odsuzování standardní politické strany. „Celé je to nesmysl, není přece možné říci, že celá ODS je zkorumpovaná. Od počátku se mi démonizování jedné politické strany nelíbí." Radní v zápětí dodal, že nechce přednostně spolupracovat s ODS, ale chce, aby se na zprávě města podílely všechny demokratické strany, což zahrnuje i občanské demokraty. V této souvislosti se sluší připomenout, že ODS je v Liberci druhou nejsilnější stranou s osmy mandáty v zastupitelstvu.

Vrazili nám kudlu do zad

Primátor Korytář v průběhu celé akce mnohokrát děkoval demonstrantům za podporu a svým kolegům dával najevo, že neměl zatím dost času ba to, aby stihl napravit své nedostatky. Připomněl také, že ke komunikaci jsou vždy potřeba dvě strany.

„Mohu vám slíbit, že budeme komunikovat se všemi stranami vyjma ODS. Ostatně, takto už jednáme a to i přesto, že nám koaliční partneři vrazily kudlu do zad. My jsme si ji na poslední chvíli vytáhli a jednáme," prohlásil primátor.

Podle Korytáře přitom Přitom tady nejde o drobné problémy v komunikaci, ale o to, zda si toto město budou řídit sami občané nebo klientelistická chobotnice. Touto poznámkou se Korytář se všemi přítomnými rozloučil a vrátil se zpět na radnici..

Související:

Uděláme pořádek po starém vedení, slibuje na rok 2011 Liberečák Korytář

Vládnou nám amatéři, křičí liberecká opozice nad obří pokutou ÚOHS

Věci veřejné v Liberci bijí na poplach, rozpočet města je paskvil

Na rozkrádání se musím zeptat ODS, vzkazuje primátor Liberce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …